Energielabel utiliteitsgebouwen

Bij de verkoop, verhuur of bouw van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen.

Het energielabel is verplicht voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen. Voor sommige gebouwen is een energielabel niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten.

Energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen

Voor utiliteitsgebouwen gaat de aanvraag van het energielabel anders dan voor woningen. De eigenaar van een utiliteitsgebouw schakelt een gecertificeerd bedrijf in. Een adviseur van dit bedrijf controleert het gebouw op een aantal kenmerken. De adviseur laat vervolgens het energielabel registreren.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland legt uit hoe u een energielebel kunt aanvragen

Energielabel bij nieuwe verhuur of verkoop

Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een kopie van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

Toezicht op energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een definitief energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen.

Zichtbaar ophangen energielabel

Overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Dit geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Denk daarbij aan ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. Maar alleen als er voor deze gebouwen een energielabel beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een verkoop.

Vragen over het energielabel voor gebouwen?

Ondernemers met vragen over het energielabel voor gebouwen kunnen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).