Hoe kom ik als koper of huurder aan een energielabel?

Als u een woning koopt, krijgt u van de huidige eigenaar een geldig energielabel. Huiseigenaren zijn verplicht om u een geldig energielabel te geven. Gaat u een woning huren? Dan ontvangt u van de verhuurder een kopie van het geldige energielabel. 

Energielabel wanneer u een woning koopt of huurt

In advertenties in commerciële media vindt u de energielabelklasse (A++++ tot en met G) van een woning. Zoals op social media of via de website van een makelaar.

U gaat kopen

U ontvangt bij de koop het geldig energielabel van de huidige eigenaar. Dit gebeurt uiterlijk bij de officiële overdracht (bij de notaris).

U gaat huren

Als u gaat huren, dan ontvangt u bij het huurcontract het geldig energielabel van de eigenaar/verhuurder.

Energielabel downloaden

U kunt het energielabel ook downloaden via MijnOverheid.nl. Log in op MijnOverheid.nl, ga naar het kopje Wonen en klik vervolgens door op Energielabel. Let op: downloaden kan alleen als u eigenaar bent van de woning waarin u woont. Of u bent huurder en staat officieel ingeschreven op het adres van uw huurwoning. U kunt ook de echtheid van het energielabel controleren.

Wat kan ik doen als de huiseigenaar geen energielabel geeft?

Heeft u als koper of huurder van een woning geen energielabel ontvangen? Dan kunt u de verkoper of verhuurder schriftelijk verzoeken alsnog een energielabel op te laten stellen.

Gebeurt dit niet, dan kunt u dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kunt u naar de rechter stappen.