Waarom een verplicht energielabel?
Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Ook wil de overheid hiermee stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke maatregelen in het gebouw mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.
Regels voor verplicht energielabel
De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel verplicht gesteld. De verplichting van een energielabel geldt bij de verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw.
Daarnaast moeten verkopers en verhuurders van een gebouw verplicht de energielabelklasse (de letters A++++ tot en met G) van een geldig energielabel vermelden in advertenties. Deze verplichting geldt wanneer zij het gebouw via advertenties in commerciële media te koop of te huur aanbieden. Zoals op social media of via de website van een makelaar.
Energielabel soms niet verplicht
Niet alle gebouwen hebben een energielabel nodig. Voor monumenten geldt de verplichting bijvoorbeeld niet.
Bouw en Energie: Energielabel
Voordelen energielabel voor woningen
Wat kan ik met het energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig of -onzuinig het huis is
Het energielabel geeft inzicht in je energierekening
Hoe hoog je energierekening is, hangt niet alleen af van hoe energiezuinig je woning is, maar ook van je eigen gedrag. Hoe zuinig ga jij om met verwarming, warm water en elektriciteit in je huis? Op het energielabel staat een schatting van je energierekening voor laag, gemiddeld en hoog gebruik.
Wil je weten hoe je energie kunt besparen? Bekijk de tips - link naar Bespaartips verwarming | Milieu Centraal
Een goed energielabel betekent dat je woning meer waard is
Is je huis goed geïsoleerd en heeft het bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kan je woning in waarde stijgen. Het energielabel wordt namelijk meegenomen in het taxatierapport. Dat is goed voor de verkoopprijs, maar bijvoorbeeld ook voor de voorwaarden voor je hypotheek. Hoe duurzamer de woning, hoe meer deze waard is en hoe minder groot de kans op (grote) investeringen in tijd en geld in de toekomst.
Met een goed energielabel wordt je woning sneller verkocht
Als je je huis met een goed energielabel te koop zet, wordt deze ook sneller verkocht.
Het energielabel staat in alle verkoopadvertenties, via je makelaar of op Funda. Zo ziet de mogelijke koper van je huis meteen hoe energiezuinig en duurzaam je huis is.
Met een energielabel weet je of je je huis nog kunt verbeteren
Het energielabel geeft door middel van plussen en minnen aan waar je huis al goed of juist nog niet goed genoeg is geïsoleerd. Ook laat het zien of er op installaties nog verbeteringen worden aanbevolen. Op www.verbeterjehuis.nl kun je zien waar je het beste kunt beginnen en wat verduurzaming van je woning je kost en oplevert.
Met een energielabel kun je een goed verbeterplan voor je woning maken
Wil je je huis energiezuiniger en duurzamer maken, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Op het energielabel staat precies hoeveel isolatie er aanwezig is en hoe goed deze isolatie is en welke installaties, zoals een (hybride) warmtepomp, worden aangeraden.
Vul de gegevens uit het energielabel in op verbeterjehuis.nl om te zien waar je het beste kunt beginnen. Daar zie je ook hoeveel de maatregelen kosten, hoeveel subsidie je kunt krijgen en hoeveel je per jaar gaat besparen.
De verbeteradviezen uit het energielabel geeft waardevolle input voor je financieringsplan voor energiebesparing
Het energielabel geeft je inzicht in de verbetermogelijkheden van je woning. De kosten hiervoor kun je op verschillende manieren financieren.
Laat je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan krijg je subsidie. Ook kun je geld lenen via de Energiebespaarlening of extra hypotheekruimte reserveren.
Een goed energielabel kan gunstige(re) financieringsvoorwaarden opleveren
Verschillende hypotheekverstrekkers wegen het energielabel mee in de voorwaarden van de financiering. Zij rekenen dan bijvoorbeeld een lagere rente bij een goed energielabel.
Bij een huurhuis helpt het energielabel bij een gesprek met je verhuurder
Huur je een huis met een slecht energielabel? Ga met je verhuurder in gesprek om te bespreken welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden.
Hoe je dat het beste kunt doen, kun je navragen bij de Woonbond.
Het energielabel laat zien of je huis klaar is voor wonen zonder aardgas
In de toekomst gaan alle woningen in Nederland verwarmd worden zonder aardgas. Op het energielabel staat nu ook aangegeven of je woning daar al klaar voor is. Is het al goed genoeg geïsoleerd om aangesloten te worden op duurzame lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of warmtenet, in plaats van op een cv-ketel?
Meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk op Waarom duurzaam en aardgasvrij wonen? | Verbeterjehuis.
Het energielabel geeft je uitgebreide informatie over je huis
Voor het opstellen van een energielabel wordt veel informatie van jouw woning verzameld. Deze informatie kun je opvragen bij de adviseur. De informatie kan jou helpen bij het nemen van maatregelen en het opnieuw labelen van jouw woning na de getroffen maatregelen (herlabelen).
Op het energielabel staat de zogenoemde certificaathouder. De certificaathouder heeft het label opgenomen en geregistreerd. Deze certificaathouder bewaart ook 15 jaar de gegevens van de opname van het label.