De Nedersaksische taal

De Rijksoverheid en meerdere provincies en gemeenten binnen het taalgebied willen de Nedersaksische taal behouden en het gebruik ervan aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt onder andere gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel.

Bescherming Nedersaksische taal

Het Nedersaksisch is erkend als regionale taal onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Europese landen mogen andere talen dan hun officiële landstaal erkennen. Zo beschermt de overheid de Nedersaksische taal.

Volgens de wet mogen kinderopvang en scholen het Nedersaksisch gebruiken. Basisscholen en middelbare scholen mogen het vak Nedersaksisch geven.

Afspraken Rijksoverheid en regionale bestuurders van Noordoost Nederland

In het convenant Nedersaksisch staan afspraken tussen de Rijksoverheid en regionale bestuurders van Noordoost Nederland:
provincie Drenthe;
provincie Fryslân;
provincie Gelderland;
provincie Groningen;
provincie Overijssel;
gemeente Ooststellingwerf;
gemeente Weststellingwerf;
provincie Flevoland
gemeente Urk
gemeente Bunschoten

De overeenkomst bevestigt hoe waardevol en belangrijk de Nedersaksische taal is in Nederland. De afspraken gaan over de samenwerking om de Nedersaksische taal te behouden.

De regionale bestuurders van Noordoost Nederland voeren een eigen beleid voor het Nedersaksisch. Zij geven bijvoorbeeld subsidies aan organisaties die het gebruik van het Nedersaksisch aanmoedigen.