Nederland en de Europese interne markt

Binnen de Europese interne markt zijn wetten en regels zo veel mogelijk gelijk. Hierdoor bewegen goederen, personen, diensten en kapitaal vrij van het ene naar het andere EU-land. De Rijksoverheid wil belemmeringen op de interne markt voor burgers en bedrijven wegnemen.

Visie kabinet op Europese interne markt

De interne markt is belangrijk voor Nederlandse bedrijven, burgers en werknemers. Maar zij ondervinden nog te veel belemmeringen als ze over de grens bewegen. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsmobiliteit, vergroening en digitalisering. 

Dat kan onder meer komen omdat landen Europese regels verschillend toepassen. Als Nederlandse bedrijven, burgers en werknemers daar last van hebben, wil het kabinet daar verandering in brengen. In overleg met andere landen. Meer regels is daarbij niet altijd de oplossing. 

In deze animatievideo wordt uitgelegd wat de Europese Interne Markt is en welke voordelen dit oplevert voor Europees burgers.

Beeldtitel: Europese Interne Markt

VOICE-OVER: In de EU kun je gaan en staan waar je wilt. Dat komt door onze Europese Interne Markt. Die geeft ons een enorme vrijheid. Goederen, diensten, kapitaal en personen kunnen vrij over grenzen heen bewegen. Dat betekent dus ook vrijheid voor jou.

Ga je op vakantie? Binnen de EU reis je zonder visum en er zijn geen grenscontroles.
Ook voor je werk of studie kun je gemakkelijk over de grens. Je beroepskwalificaties en diploma’s worden in alle EU-landen erkend.

Ben je ondernemer? Dan kun je ook werknemers uit andere lidstaten aannemen.

En verhuis je voor je werk naar een ander land? Dan kan je gezin gewoon mee.

De Europese Interne Markt geeft jou vrijheid.

Meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl/interne markt"

Logo van het Ministerie van Economische Zaken.