Wat kan ik doen als mijn fiets is gestolen?

Is uw fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Ook komt uw fiets in het fietsdiefstalregister te staan. Controleer voordat u aangifte doet of de gemeente uw fiets misschien heeft verplaatst of verwijderd. 

Aangifte doen bij de politie

U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Bijvoorbeeld telefonisch of met een online aangifteformulier. Wilt u aangifte doen en u weet niet waar of op welke manier? Bel dan het algemene nummer van de politie: 0900-8844.

Kenmerken van de fiets doorgeven bij aangifte

Om aangifte te doen heeft u een aantal gegevens nodig. Vooral het framenummer of chipnummer zijn belangrijk. Dit nummer staat meestal op het eigendomsbewijs dat u van de fietsenhandelaar krijgt.

Alleen bij een aangifte met een framenummer of chipnummer kan de politie de fiets weer aan u teruggeven, als deze is gevonden. Heeft u geen framenummer? Dan is het handig om zoveel mogelijk kenmerken van de fiets te melden. Bijvoorbeeld het merk, type en de kleur.

Op de website van Centrum Fietsdiefstal staat meer informatie over de gegevens die u nodig heeft om aangifte te doen.

Fiets gestolen of verplaatst?

Voordat u aangifte doet, is het verstandig om eerst te controleren of de gemeente uw fiets misschien heeft verplaatst of verwijderd. In veel onbewaakte stallingen staan fietsen die de eigenaar niet meer ophaalt (weesfietsen). Gemeenten verwijderen deze fietsen regelmatig. Het kan dus zijn dat uw fiets is weggehaald.

De gemeente slaat weesfietsen op in het fietsdepot. Kijk op de website van uw gemeente of uw fiets in dit depot staat.   

Fietsdiefstalregister

Als u aangifte heeft gedaan van diefstal, komt uw fiets automatisch in het fietsdiefstalregister. De politie gebruikt dit register om de eigenaar van een teruggevonden fiets te vinden.