Minister Wiebes aanwezig bij sluiten gaswinningslocatie Ten Post

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, was zojuist te gast op de voormalige gaswinningslocatie Ten Post in de provincie Groningen. Hij was hier getuige van het ontmantelingsproces van de locatie. Al vanaf de zomer van 2022 is er naar verwachting - bij gemiddelde temperaturen - geen gaswinning uit Groningen meer nodig. Sluiting van deze locatie is daar een concrete en onomkeerbare stap in.

Vergroot afbeelding Minister Wiebes aanwezig bij sluiting gaswinningslocatie Ten Post
Minister Wiebes aanwezig bij sluiting gaswinningslocatie Ten Post

Minister Wiebes: “Voor de veiligheid van de Groningers willen we de gaswinning in het Groningenveld zo snel mogelijk beëindigen. Dit gebeurt naar verwachting al in de zomer van 2022. Voor de Groningers is het sluiten van elke locatie weer van belang. Ik vind het na 55 jaar gaswinning en de bevingen die hier geweest zijn, zelfs vorige week nog, indrukwekkend om te zien.” 

De locatie Ten Post maakt deel uit van het Groningenveld. De NAM heeft een start gemaakt met de ontmanteling van deze locatie als eerste van de productieclusters rondom Loppersum. Deze clusters worden na de aardbeving bij Zeerijp al niet meer gebruikt voor de winning uit het Groningenveld. Wel moet de locatie ontmanteld worden en worden onder andere putten verwijderd. Zo wordt het landschap weer aan Groningen teruggegeven en in het landschap duidelijk dat aan de gaswinning een einde is gekomen. 

Volg Twitter.com/MinisterieEZK voor meer beeldmateriaal.