Welke herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten heeft Nederland?

Nederland slaat herdenkingsmunten van € 2 en verzamelaarsmunten van € 5 en € 10. Deze euromunten herinneren aan een bijzondere gebeurtenis, een persoon of een historisch feit. U kunt deze munten kopen bij bijvoorbeeld online winkels en munthandelaren.

Herdenkingsmunten van € 2

Elk euroland mag 2 keer per jaar een herdenkingsmunt uitgeven. Nederland is terughoudend met het uitgeven van herdenkingsmunten, omdat er van deze munten al voldoende in circulatie zijn.

Daarnaast kan de Europese Commissie voorstellen om een gemeenschappelijke herdenkingsmunt van 2 euro uit te brengen. Alle lidstaten moeten deze herdenkingsmunt dan uitgeven.

Met herdenkingsmunten van € 2 kunt u in alle eurolanden betalen.

Verzamelaarsmunten van € 5 en € 10

Verzamelaarsmunten van € 5 of € 10 zijn gemaakt van zilver of verzilverd koper. U kunt ze kopen tegen de waarde die op de munten staat. Er zijn ook munten van hoge kwaliteit (proofmunten) speciaal voor verzamelaars. Bijvoorbeeld gouden munten van € 10, € 20 en € 50.

Met verzamelaarsmunten kunt u alleen in Nederland betalen. 

Thema indienen voor een verzamelaarsmunt

Het ministerie van Financiën geeft elk jaar 2 verzamelaarsmunten uit. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland. 

Een verzamelaarsmunt krijgt altijd een thema. Het ministerie van Financiën kiest 1 van de 2 thema's uit via een openbare oproep. U kunt hiervoor jaarlijks een thema indienen via internetconsultatie.nl.