Hoe kan ik loden leidingen in mijn huis opsporen en laten vervangen?

Check of u loden waterleidingen heeft als u in een huis van vóór 1960 woont. Loden waterleidingen hebben een grijze kleur en zijn wat onregelmatig van vorm. Loden leidingen kunnen deeltjes lood loslaten en dit kan in het drinkwater komen. Dat is slecht voor uw gezondheid. Een loodgieter kan loden waterleidingen vervangen.

Controleer uw huis op loden drinkwaterleidingen

In een huis van vóór 1960 kunnen loden leidingen aanwezig zijn. Lees hoe u loden leidingen in huis herkent.

Loden waterleidingen vervangen

Als u loden waterleidingen in huis heeft, kunt u die het beste laten vervangen. U kunt hiervoor een loodgieter inschakelen. Kies voor een loodgieter die lid is van een erkende brancheorganisatie. Kijk ook of de loodgieter erkende keurmerken heeft.

Lood in water bij nieuwbouwhuis, nieuwe kraan of nieuwe leidingen

Bij een nieuwbouwwoning, nieuwe kraan of nieuwe leidingen kan er te veel lood in het kraanwater zitten. Nieuwe kranen en koppelstukken kunnen wat lood bevatten en dit kan de eerste 3 maanden wat afgeven. Laat de eerste 3 maanden de kraan eerst doorspoelen, elke keer voordat u drinkwater gebruikt

Lood binnenkrijgen via oude loden leidingen

Via loden leidingen kunt u lood binnenkrijgen als u water drinkt. Dit is een gevaar voor de gezondheid. Bij volwassenen is er bijvoorbeeld risico op een hogere bloeddruk en nierfalen. Bij baby’s en jonge kinderen kunnen looddeeltje in de hersenen terechtkomen. Dit geeft risico op een lagere intelligentie.