Hoe kan ik loden leidingen in mijn huis opsporen en laten vervangen?

Check of u loden waterleidingen heeft als u in een huis van vóór 1960 woont. Te veel lood in het drinkwater is namelijk slecht voor uw gezondheid. Ook bij nieuwbouwwoningen kan er tijdelijk te veel lood in het kraanwater zitten.

Controleer uw huis op loden drinkwaterleidingen

In een huis van vóór 1960 kunnen loden leidingen aanwezig zijn. Lees hoe u loden leidingen in huis herkent. Loden leidingen kunnen deeltjes lood loslaten en dit kan in het drinkwater komen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. 

Loden waterleidingen vervangen

Als u loden waterleidingen in huis heeft, kunt u die het beste laten vervangen. U kunt hiervoor een loodgieter inschakelen. Kies voor een loodgieter die lid is van een erkende brancheorganisatie. Kijk ook of de loodgieter erkende keurmerken heeft.

Lood in water bij nieuwbouwhuis, nieuwe kraan of nieuwe leidingen

Bij een nieuwbouwwoning, nieuwe kraan of nieuwe leidingen kan er ook te veel lood in het kraanwater zitten. Nieuwe kranen en koppelstukken kunnen wat lood bevatten en dit kan de eerste 3 maanden wat afgeven. U kunt dan zelf een aantal dingen doen om lood in uw kraanwater te voorkomen.

Lood binnenkrijgen via oude loden leidingen

Via loden leidingen kunt u lood binnenkrijgen als u water drinkt. Dit is een gevaar voor de gezondheid. Bij volwassenen is er bijvoorbeeld risico op een hogere bloeddruk en nierfalen. Bij baby’s die flesvoeding krijgen en jonge kinderen kunnen looddeeltjes in de hersenen terechtkomen. Dit geeft risico op een lagere intelligentie. Ook bij zwangere vrouwen is er risico op schade voor de baby. Het is daarom belangrijk om lood in uw drinkwater te voorkomen.