Aanpak gezondheidsrisico’s IJmondregio

Om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van Tata Steel te verlagen, komt de Rijksoverheid in afstemming met provincie Noord-Holland, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) en de betrokken IJmond-gemeenten met een plan van aanpak. Met als doel om vergunningen aan te scherpen en vervuiling sneller en verder te verminderen.  

Ongezonde stoffen in directe omgeving door staalbewerking

Bij het maken en bewerken van staal komen veel stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een deel van die stoffen komt terecht in de directe omgeving van de fabriek. Vooral voor kinderen is de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen zoals lood gevaarlijk voor hun gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Tata Steel gaat een aantal maatregelen om vervuiling en overlast te verminderen in de toekomst versneld uitvoeren. Een van de doelen is dat de uitstoot van lood en andere schadelijke stoffen afneemt.

Overstappen op waterstof om uitstoot te verminderen

Tata Steel wil rond 2030 staal bewerken met behulp van waterstof in plaats van steenkool. Dat scheelt enorm in de uitstoot van schadelijke stoffen. De overheid laat de gezondheidsgevolgen van die plannen voor de omwonenden onderzoeken.

Strenge regels voor veiligheid en milieu

Tata Steel moet zich houden aan de regels voor veiligheid en milieu. De staalfabriek moet daarom voortdurend zorgen dat productieprocessen minimaal aan de eisen uit de vergunning voldoen. Het bevoegd gezag controleert of dit gebeurt. 

Provincie verantwoordelijk voor vergunningverlening, toezicht en handhaving

Bij Tata Steel is de provincie Noord-Holland verantwoordelijk voor verlenen van vergunningen, toezicht en handhaving (VTH). Namens de provincie worden die taken uitgevoerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Ze verleent vergunningen en houdt toezicht op Tata Steel. Daarnaast kan ze namens de provincie Noord-Holland bijvoorbeeld boetes geven bij overtredingen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een adviserende rol naar het bevoegd gezag, maar adviseert bijvoorbeeld ook op verzoek van een omgevingsdienst zoals OD NZKG.

De totale vergunning van Tata Steel bestaat uit een basisvergunning met daarbij een groot aantal deelvergunningen. Tata Steel dient regelmatig aanvragen in voor wijzigingen van vergunningen.