Hoe werkt de medische keuring voor een groot rijbewijs?

Voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) moet u altijd medisch gekeurd worden. U vult hiervoor het formulier eigen verklaring in. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst doet het medisch onderzoek. 

Eigen verklaring en geneeskundig verslag

Op de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op uw rijvermogen. Bijvoorbeeld of u last heeft (gehad) van epileptische aanvallen, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk. U kunt deze vragen zelf beantwoorden en het formulier ondertekenen. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst voert het medisch onderzoek uit.

CBR beoordeelt rijgeschiktheid

Als de eigen verklaring en het geneeskundig verslag ingevuld en ondertekend zijn, stuurt u deze op naar het CBR. Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of u geschikt bent om veilig een bus of vrachtwagen te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af.

Meer informatie keuring en rijbewijs

Voor meer informatie over de keuringsprocedure voor groot rijbewijs kunt u terecht bij het CBR. Met vragen over de benodigde documenten en kosten voor de aanvraag of vernieuwing van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente.