Hoe meld ik me aan voor een fixusopleiding?

Aanmelden voor een fixusopleiding gaat via Studielink. Per studiejaar mag u zich voor maximaal 2 opleidingen met numerus fixus aanmelden.

Wanneer numerus fixus

Sommige opleidingen aan hbo en universiteit hebben een beperkt aantal plaatsen. Zij kunnen dan een numerus fixus instellen. U kunt op de lijsten met fixusopleidingen per studiejaar zien of voor de opleiding van uw keuze een numerus fixus geldt.

Aanmelden fixusopleiding

U kunt zich via Studielink aanmelden voor de opleiding. De uiterste aanmelddatum is 15 januari.

Melden teveel studenten zich aan voor de fixusopleiding? Dan moet u meedoen aan een selectie voor een plek. De onderwijsinstelling doet deze selectieprocedure vanaf het studiejaar 2017-2018 zelf. Er wordt niet meer geloot.

Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar

Per studiejaar mag u zich voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden.  Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen. 

Deelnemen vanuit het buitenland

Wilt u vanuit het buitenland deelnemen aan de selectieprocedure? Informeer dan bij de onderwijsinstelling naar de mogelijkheden.

3 pogingen selectie fixusopleiding

U mag zich maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zich voor de opleiding psychologie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden. Maar het verschilt per instelling hoe vaak je mag meedoen aan hun selectieprocedure voor een bepaalde fixusopleiding. Een universiteit kan dus zelf bepalen dat iemand maar 1 keer mag meedoen aan de selectieprocedure voor een fixusopleiding aan die instelling.

Heeft u voor 2017 meegedaan aan de centrale loting? Dan telt die deelname ook mee. Op Studielink staat hoeveel selectiepogingen u heeft gedaan.