Kan ik bemiddelingskosten terugvragen voor de huur van een kamer of woning?

Tot 5 jaar terug kunt u de bemiddelingskosten voor een huurwoning terugvragen. U moet dan aantonen dat de tussenpersoon behalve namens u ook bemiddelde voor de verhuurder. Dit is het geval wanneer de bemiddelaar de woning aanbood in zijn kantoor, in advertenties of op internet. Weigert het bemiddelingsbureau of de makelaar? Dan kunt u naar de rechter stappen.

Hoe bemiddelingskosten terugvragen

Als huurder kunt u in maximaal 4 stappen uw bemiddelingskosten terugvragen:

  1. Vraag bij uw makelaar of bemiddelingsbureau de bemiddelingskosten terug.
  2. Lukt dat niet? Stuur dan een e-mail of aangetekende brief om de kosten terug te vragen. Bij het Juridisch Loket vindt u een voorbeeldbrief terugvordering bemiddelingskosten (onder kopje 'Wonen').
  3. Levert dit niks op? Dan kunt u naar De Geschillencommissie. Maar alleen als de bemiddelaar hoort bij een brancheorganisatie die is aangesloten bij De Geschillencommissie.
  4. Is uw tussenpersoon niet aangesloten bij De Geschillencommissie? Dan kunt u nog naar de rechter stappen.

Verbod bemiddelingskosten

Bemiddelt een tussenpersoon voor een verhuurder? Dan mag hij volgens de wet geen bemiddelingskosten vragen aan de aankomende huurder.  Dit verbod geldt zowel bij sociale huurwoningen als bij vrije-sectorhuurwoningen. Lees meer over het betalen van bemiddelingskosten voor de huur van een kamer of woning.

Verbod ook bij kamerverhuur

Sinds 1 juli 2016 geldt ook bij kamerverhuur (verhuur van onzelfstandige woningen) dat de bemiddelaar geen bemiddelingskosten aan de huurder mag vragen als hij (ook) voor de verhuurder bemiddelt. Het verbod geldt voor huurcontracten die op of na 1 juli 2016 zijn ondertekend.

Lees meer over het betalen van bemiddelingskosten voor de huur van een kamer of woning.