Wat kan ik doen bij een raar of nep-telefoontje (spoofing)?

Geef aan de telefoon nooit uw bank- of privégegevens en boek geen geld over. Belt iemand van een bedrijf of overheidsinstantie u zomaar en zonder afspraak op en vertrouwt u dit niet? Hang zo snel mogelijk op en neem daarna zelf contact op met de organisatie van wie het neptelefoontje kwam.

Spoofing-telefoontjes herkennen

Oplichters kunnen u bellen vanaf een willekeurig nummer. Bijvoorbeeld van uw bank of uw gemeente. Dit heet spoofing. Zo herkent u deze telefoontjes:

  • Neptelefoontje van uw bank:
    Uw bank vraagt u telefonisch om geld over te boeken of uw inlogegevens of pincode door te geven. Verbreek de verbinding. Als u denkt dat het telefoontje belangrijk is, zoek dan zelf het juiste telefoonnummer op en bel terug.
  • Neptelefoontje met een bandje:
    U hoort een bandje (vaak in een andere taal) gevolgd door een keuzemenu. Daarna krijgt u iemand aan de lijn die om geld of persoonlijke gegevens vraagt of vraagt om software te downloaden. Verbreek de verbinding en bel niet terug.
  • Neptelefoontje vanuit het buitenland:
    U wordt gebeld door een buitenlands nummer, maar de telefoon gaat maar 1 keer over. Negeer het telefoontje dan en bel niet terug.

Poging tot fraude melden

Pogingen tot fraude kunt u melden bij de Fraudehelpdesk. Indien u slachtoffer bent geworden doe dan aangifte bij de politie.