Meisjesbesnijdenis tegengaan

Meisjesbesnijdenis is een operatie aan de uitwendige geslachtsorganen zonder medische noodzaak. Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden en strafbaar. De overheid wil meisjesbesnijdenis voorkomen en bestrijden. Onder andere door goede voorlichting en door daders te straffen.

Maatregelen tegen meisjesbesnijdenis

De overheid wil met onder andere de volgende maatregelen meisjesbesnijdenis tegengaan:

 • Verklaring tegen meisjesbesnijdenis

  Ouders van dochters uit risicolanden (zoals Somalië en Ethiopië) krijgen van de jeugdarts een verklaring tegen meisjesbesnijdenis. Hiermee kunnen zij aan familie in het buitenland laten zien dat meisjesbesnijdenis schadelijk is voor de gezondheid. En dat meisjesbesnijdenis in Nederland strafbaar is.
 • Trainingen voor hulpverleners

  Hulpverleners kunnen op de website van Pharos trainingen over meisjesbesnijdenis vinden. Ook staan hier protocollen en materialen over meisjesbesnijdenis. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteunt de activiteiten van Pharos financieel.
 • Advies vragen aan deskundigen

  Bij Veilig Thuis werken deskundigen die risico’s op meisjesbesnijdenis kunnen herkennen. Hulpverleners kunnen advies vragen aan deze deskundigen.
 • Voorlichting binnen risicogroepen

  De Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN) geeft voorlichting over meisjesbesnijdenis binnen de risicogroepen. De FSAN wordt onder andere gefinancierd door het ministerie van VWS.
 • Meisjesbesnijdenis bestrijden

  Pharos zet zich in als kennis- en adviescentrum voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Onder meer door professionals te trainen en voorlichtingsmateriaal en lesmateriaal te ontwikkelen. Pharos probeert ook jongeren te bereiken via de jongerengroep No Game. Deze groep geeft voorlichting op scholen en andere plekken waar jongeren samenkomen. Zoals asielzoekerscentra. No Game is onderdeel van Pharos. De activiteiten van Pharos worden financieel ondersteund door het ministerie van VWS.

Strafbaarheid meisjesbesnijdenis in Nederland

In Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Iedereen die een meisjesbesnijdenis uitvoert of meewerkt aan de besnijdenis van een meisje is strafbaar. Hij of zij kan een gevangenisstraf of geldboete krijgen.

Ook kan iemand die een meisje heeft (laten) besnijden in het buitenland, in Nederland vervolgd worden als hij of zij de Nederlandse nationaliteit heeft. Of als hij of zij in Nederland een vaste woonplaats of verblijfsplaats heeft.