Kan ik subsidie krijgen om kunst te kopen?

Als particulier kunt u onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening krijgen als u kunst koopt. U kunt terecht bij 120 galeries die zijn aangesloten bij KunstKoop. De Rijksoverheid wil hiermee de verkoop van hedendaagse kunst bevorderen. 

Let op! Een partner voor de financiering van de KunstKoop stopt de samenwerking per 1 januari 2024. Het Mondriaan Fonds zoekt naar een goed alternatief om de verkoop van kunst in Nederland te blijven stimuleren. Bestaande leningen blijven doorlopen.

Voorwaarden deelname KunstKoopregeling

Voor de KunstKoopregeling gelden voorwaarden:

  • U koopt de kunst bij een galerie die is aangesloten bij de KunstKoop.  
  • U koopt kunst van na 1945 van een levende kunstenaar of vormgever.
  • U bent tussen de 18 en 76 jaar oud. De lening moet zijn afbetaald voor de 80e verjaardag.
  • U woont in Nederland.    
  • U leent een bedrag tussen 250 en 7.500 euro.U leent dat bedrag voor een periode van 6 tot 36 maanden. Bereken uw maandelijkse kosten op basis van de looptijd met de rekentool KunstKoop.

Kunst kopen in 3 stappen

Stap 1: U besluit een kunstwerk te kopen bij een galerie die is aangesloten bij de KunstKoop. U sluit hiervoor een overeenkomst met de galerie.

Stap 2: Start de aanvraag voor een KunstKooplening direct in de galerie samen met de galeriehouder- of medewerker. De galerie vult de gegevens over de aankoop voor u in. Daarna ontvangt u een e-mail met een link naar een online formulier van de bank. U vult daarna zelf het formulier in en uploadt de gevraagde documenten.

Stap 3: Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt de bank het leenbedrag aan de galerie. En u lost het in termijnen af. Het Mondriaan Fonds vergoedt de rente.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de KunstKoopregeling op de website van de KunstKoop. Bent u een galerie en wilt u zich aansluiten bij de regeling? Dan kunt u contact opnemen met het Mondriaan Fonds.