Kan ik subsidie krijgen om kunst te kopen?

Wilt u als particulier een kunstwerk kopen, dan kunt u daarvoor onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening afsluiten. De KunstKoopregeling maakt dit mogelijk. De bank bepaalt of u in aanmerking komt voor deze lening.

Samenwerking ABN Amro Bank en Mondriaan Fonds

U sluit de renteloze lening af bij de ABN Amro Bank. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Mondriaan Fonds. Dit fonds betaalt de rente van de lening aan de bank.

Met de KunstKoopregeling wil het Mondriaan Fonds de verkoop van hedendaagse beeldende kunst bevorderen.

Maximumbedrag lening KunstKoopregeling

U kunt maximaal € 7.500 lenen per kunstwerk. Wilt u een duurder kunstwerk aanschaffen? Dan moet u het resterende bedrag op een andere manier financieren.

Voorwaarden deelname KunstKoopregeling

Om te kunnen deelnemen aan de KunstKoopregeling moet u onder andere voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent tussen de 18 en 75 jaar oud en u woont minimaal anderhalf jaar in Nederland.
  • De aankoopprijs van het kunstwerk bedraagt ten minste € 750. Heeft u een Cultureel Jongeren Paspoort (CJP), dan geldt een minimumprijs van € 150.
  • U lost per maand minimaal € 22,50 af.
  • U koopt het kunstwerk bij een galerie die het Mondriaan Fonds als verkooppunt heeft aangewezen.
  • Het kunstwerk is na 1945 gemaakt en de kunstenaar is nog in leven.
  • Het kunstwerk is niet eerder verhandeld.

Er gelden meer voorwaarden voor de KunstKoopregeling. Wilt u gebruikmaken van de regeling, dan kunt u het beste eerst contact opnemen met het Mondriaan Fonds.

Aanvraag deelname KunstKoopregeling

U sluit met de galeriehouder een koopovereenkomst en u doet de aanbetaling voor het kunstwerk. Van de galeriehouder krijgt u een formulier waarmee u de KunstKooplening aanvraagt bij de ABN Amro Bank. Dit formulier stuurt u ingevuld naar ABN Amro.

Bank beoordeelt lening

De bank beoordeelt uw aanvraag volgens de voorwaarden van een persoonlijke lening. Als de bank uw aanvraag accepteert, tekent u de leenovereenkomst. U betaalt de lening af aan de bank in maximaal 3 jaar.