Kan ik subsidie krijgen om kunst te kopen?

Als particulier kunt u onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening krijgen als u kunst koopt. U kunt terecht bij 120 galeries die zijn aangesloten bij KunstKoop. De Rijksoverheid wil hiermee de verkoop van hedendaagse kunst bevorderen. 

Voorwaarden deelname KunstKoopregeling

Voor de KunstKoopregeling gelden voorwaarden:

  • U koopt de kunst bij een galerie die is aangesloten bij de KunstKoop.  
  • U koopt kunst van na 1945 van een levende kunstenaar of vormgever.
  • U bent tussen de 18 en 74 jaar oud. De lening moet zijn afbetaald voor de 76e verjaardag.
  • U woont in Nederland.    
  • U leent een bedrag tussen 250 en 7.500 euro.U leent dat bedrag voor een periode van 6 tot 36 maanden. Bereken uw maandelijkse kosten op basis van de looptijd met de rekentool KunstKoop.

Kunst kopen in drie stappen

Stap 1: U besluit een kunstwerk te kopen bij een galerie die is aangesloten bij de KunstKoop. U sluit hiervoor een overeenkomst met de galerie.

Stap 2: Start de aanvraag voor een KunstKooplening direct in de galerie samen met de galeriehouder- of medewerker. De galerie vult de gegevens over de aankoop voor u in. Daarna ontvangt u een e-mail met een link naar een online formulier van de bank. U vult daarna zelf het formulier in en uploadt de gevraagde documenten.

Stap 3: Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt de bank het leenbedrag aan de galerie. En u lost het in termijnen af. Het Mondriaan Fonds vergoedt de rente.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de KunstKoopregeling op de website van de KunstKoop. Bent u een galerie en wilt u zich aansluiten bij de regeling? Dan kunt u contact opnemen met het Mondriaan Fonds.