Wat zijn themajaren en culturele hoofdsteden?

De Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) stellen themajaren vast. Hiermee brengen ze actuele thema's onder de aandacht. Het Europese Parlement roept jaarlijks ook 2 Europese steden uit tot culturele hoofdstad.

Themajaren Europese Unie

De Europese Commissie kiest ieder jaar een beleidsthema dat in alle landen van de EU aandacht verdient. Op de website van de Europese Unie staat een overzicht van de Europese beleidsthema's.

Themajaren Verenigde Naties

De VN kiest ieder jaar een thema dat internationaal aandacht verdient. Op de website van de VN staat een overzicht van de VN-themajaren.

Culturele hoofdstad van Europa

Sinds 1985 worden elk jaar 2 Europese steden verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. Dit hoeven niet per se hoofdsteden te zijn. Het programma Culturele Hoofdsteden is bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien.

Elke culturele hoofdstad stelt een programma op. Zo’n programma bestaat uit culturele evenementen die het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten. Op de website van de Europese Commissie staat een overzicht van Europese culturele hoofdsteden.