Regionale publieke omroepen

Nederland telt 13 publieke omroepen voor regionaal nieuws en informatie. De regionale publieke omroepen zijn de nieuws- en informatiezenders in de regio. Zij bereiken de inwoners in hun gebied, maar door samenwerkingen ook steeds meer daarbuiten. De omroepen zijn de aangewezen calamiteitenzender tijdens rampen in de regio.

Programma’s van de regionale omroepen landelijk uitgezonden

De landelijke publieke omroep zendt vanaf begin 2021 meer programma’s van de regionale publieke omroepen uit. Elke werkdag om 18.15 uur wordt nieuws uit verschillende regio’s op NPO 2 uitgezonden.  Aansluitend zijn er programma’s met regio-onderwerpen. Verder zijn steeds meer programma’s van regionale omroepen via NPO Start te zien. In de rijksmediabijdrage is hiervoor extra geld beschikbaar. 

Crisiscommunicatie

De Rijksoverheid heeft met alle regionale omroepen afspraken gemaakt over het vervullen van de rol van calamiteitenzender. De redacties van de omroepen zijn daarom vrijwel continue bezet. Deze journalistieke paraatheid draagt ertoe bij dat via radio op elk gewenst moment aandacht kan worden besteed aan een mogelijke calamiteit. Ook via internet en televisie zal in geval van een calamiteit snel de programmering in het teken staan van het nieuws van dat moment.