Video over het Landelijk Implantaten Register (LIR)

Zijn er problemen met een implantaat?  Dan moeten de dragers van deze implantaten snel gevonden kunnen worden. Alleen dan kunnen zij op tijd informatie en behandeling krijgen, als die nodig is. Daarom komt er een Landelijk Implantaten Register (LIR). In deze video hoort en ziet u hoe het LIR werkt.

Het Landelijk Implantaten Register heeft als doel de patiëntveiligheid te vergroten. Er zijn de afgelopen jaren een aantal incidenten geweest met grote gezondheidseffecten. Problemen met bekkenbodemmatjes, borstprotheses en stents. Om patiënten te helpen als er een incident is, moeten de gegevens van het implantaat bekend zijn: in het Landelijk Implantaten Register. Als er iets mis is met een implantaat weten we direct voor hoeveel Nederlanders dat gevolgen kan hebben. We kunnen die mensen direct laten inlichten. Daarvoor moet het register altijd compleet en actueel zijn. Vandaar dat zorgaanbieders of zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en klinieken wettelijk verplicht zijn om die gegevens te registreren en aan te leveren aan het landelijk implantatenregister.

Dit is een implantaat. Als een zorgverlener het gebruikt, registreert deze dat in het patiëntendossier. Door de in het patiëntendossier geregistreerde gegevens via een koppeling door te geven, zorgt de zorgaanbieder dat het aan het Landelijk Implantaten Register wordt toegevoegd en aan de patiënt wordt gegeven.  Mocht er iets mis zijn, dan kan de zorginstelling snel contact met de patiënt opnemen. En kunnen patiënten voortaan nog sneller geholpen worden.