Welke niveaus zijn er voor het rekenexamen?

Het rekenexamen is er op verschillende niveaus. Welk niveau voor jou geldt, hangt af van het niveau van je mbo-opleiding.

Niveaus van het rekenexamen

Er zijn verschillende niveaus waarop je het rekenexamen kunt maken:

  • Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op niveau 3F.
  • Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F. Je mag het examen ook op een hoger niveau doen (3F).
  • Volg je mbo-2 of de entreeopleiding? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F. Heb je moeite met rekenen? Dan kun je eventueel ook een 2A examen maken. Je mag het rekenexamen uiteraard ook op een hoger niveau doen (3F).

Aangepaste examens voor studenten met ernstige rekenproblemen (rekenexamenER)

Sommige studenten hebben rekenproblemen. Bijvoorbeeld omdat ze dyscalculie hebben. Voor hen is er een aangepast rekenexamen, het rekenexamen ER. Doe je dit aangepaste examen? Dan geldt het volgende:

  • Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen 3ER.
  • Volg je een mbo-opleiding op niveau 3, niveau 2 of de entreeopleiding? Dan doe je het rekenexamen 2ER. Je mag het rekenexamen ook op een hoger niveau (3ER) doen.

Het rekenexamen 2A

Doe je de entreeopleiding of een mbo-opleiding op niveau 2? En heb je moeite met rekenen in het algemeen? Dan mag je ook een 2A-examen maken. Dit is een eenvoudiger examen.