Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.

Geef wolf de ruimte

Wolven zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Wolven zien mensen als een mogelijk gevaar. Daarom zult u niet gauw een wolf zien, als u buiten in de natuur bent. Gebeurt dat toch, blijf dan rustig en geef de wolf de ruimte.

Hard praten en gebaren maken

Als de wolf toch te dichtbij komt, kunt u luid praten en gebaren maken. Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier. Heeft u een hond bij u, houd deze dan aan de lijn.

Laat wolf passeren

Loopt er een wolf op het pad waarop u fietst of loopt? Blijf dan even wachten tot hij gepasseerd is. Het is verstandig om altijd ongeveer 100 meter afstand te houden.

Fiets niet hard weg

In het onwaarschijnlijke geval dat een wolf achter u aankomt terwijl u aan het fietsen bent, stop dan even. Sprint niet weg. Dat triggert het jachtinstinct. Een wolf kan tot wel 60 km per uur rennen en houdt u met gemak bij. Als u stopt, druipt de wolf vaak vanzelf af. Gebeurt dat niet: ga hard praten en maak gebaren.

Wolvenmeldpunt

Heeft u een wolf gezien? Of ontdekt u sporen van een wolf? Dan kunt u dit doorgeven aan het Wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland.