Wat verandert er voor mij wanneer ik de Nederlandse nationaliteit krijg?

Als u de Nederlandse nationaliteit krijgt, wordt u als Nederlander opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt dan stemmen voor het parlement en vrij reizen binnen de Schengenlanden.

Nederlands paspoort of identiteitskaart

U kunt een Nederlands reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs) aanvragen in uw eigen gemeente als u als Nederlander staat geregistreerd in de BRP. Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) bij zich hebben. Dit moet hij of zij aan de politie of een andere toezichthouder kunnen laten zien.

Reizen binnen Schengenlanden en daarbuiten

U kunt vrij reizen binnen de Schengenlanden. Het is wel verstandig altijd een paspoort of identiteitskaart mee te nemen wanneer u binnen de Europese Unie (EU) reist. Zo kunt u uw identiteit bewijzen. U heeft een paspoort nodig om te reizen buiten de Schengenlanden.

Stemrecht

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen mag als vreemdeling als u:

  • meerderjarig bent;
  • langer dan 5 jaar in Nederland woont;
  • een verblijfsvergunning heeft.

Daar hoeft u dus geen Nederlander voor te zijn.

Als Nederlander mag u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing en voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. U mag ook werken in de Tweede Kamer en bij de Provinciale Staten.

Afstand doen van uw nationaliteit

Als u Nederlander wordt, moet u in een aantal gevallen afstand doen van uw huidige nationaliteit. Als u dat niet doet, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uw Nederlandse nationaliteit intrekken. U hoeft niet altijd afstand te doen van uw huidige nationaliteit. Afstand doen van uw huidige nationaliteit hoeft niet als:

  • u de nationaliteit heeft van een land waar afstand doen niet mogelijk is;
  • u de nationaliteit heeft van een land waar u automatisch uw nationaliteit kwijtraakt bij het aannemen van een andere nationaliteit.

Nederlanderschap minderjarige kinderen

Als u minderjarige kinderen heeft, kunnen ook zij Nederlander worden. Ze moeten daarvoor:

  • opgenomen zijn in uw aanvraag om Nederlander te worden;
  • op het moment van naturalisatie nog minderjarig zijn;
  • een geldige verblijfsvergunning hebben.

Als uw kinderen ouder zijn dan 11 jaar, kunnen zij hun mening geven over het Nederlander worden. Kinderen van 16 jaar of ouder moeten bij de aanvraag ook zelf verklaren dat ze Nederlander willen worden.