Strafrechtelijk onderzoek door JIT

Het Nederlandse Openbaar Ministerie en de politie verrichtten strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In dit onderzoek werkte Nederland samen met Australië, België, Maleisië en Oekraïne in het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT). 

Strafrechtelijk proces

Het strafrechtelijk proces startte op 9 maart 2020 in het Justitieel Complex Schiphol. 4 verdachten werden vervolgd voor hun rol in het neerhalen van vlucht MH17. Nadat het onderzoek ter terechtzitting op 10 juni 2022 werd afgesloten, heeft de rechtbank op 17 november 2022 uitspraak gedaan in de 4 zaken. 3 verdachten werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, 1 verdachte werd vrijgesproken. Geen van de partijen heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank.

Vervolgonderzoek JIT

Op 8 februari 2023 publiceerde het OM de resultaten van het JIT-onderzoek naar de bemanningsleden van de Buk-TELAR en naar verantwoordelijken in de bevelslijn. In het onderzoek zijn verschillende bevindingen gedaan, maar deze leveren geen grond op voor de vervolging van nieuwe verdachten. Na meer dan 8,5 jaar inzet ziet het JIT geen onderzoeksmogelijkheden meer. Daarom wordt het onderzoek stilgelegd. Hoewel het onderzoek is stilgelegd, laat het JIT de zaak niet rusten. Nieuwe informatie of gewijzigde omstandigheden kunnen reden geven om het onderzoek te heropenen of alsnog vervolging in te stellen.