Comfortabel reizen met het openbaar vervoer

De Rijksoverheid wil dat het openbaar vervoer (ov) een goed alternatief is voor de auto. Daarom moet reizen met het ov comfortabel zijn. De overheid stimuleert vervoerders om het de reizigers zo makkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door optimale reisinformatie, comfortabele voertuigen en uitgebreide voorzieningen op stations.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Meer informatie over de OV-chipkaart leest u op ov-chipkaart.nl.

Optimale informatie voor reizigers in het ov

Informatie over vertrek- en aankomsttijden van treinen, bussen, trams en metro’s moet actueel zijn en kloppen. Dit geldt zowel voorafgaand aan de reis als onderweg, en zowel in normale situaties als bij verstoringen. Deze eis staat in alle concessies (vergunningen). De concessies worden door metropoolregio’s, provincies en de Rijksoverheid verleend aan vervoerders en bevatten allerlei voorschriften.

Lees meer over de optimale informatie voor reizigers in het ov

Comfort tijdens de reis in het ov

Treinen, bussen, trams en metro’s moeten comfortabel zijn voor reizigers, om zo een goed alternatief te vormen voor de auto. De Rijksoverheid stelt daarom eisen aan de beschikbare voorzieningen in de voertuigen die worden gebruikt in het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er maatregelen om drukte te voorkomen. 

Lees meer over comfort tijdens de reis in het ov

Voorzieningen op stations

Elke dag maken 1,2 miljoen reizigers gebruik van de bijna 400 treinstations. De Rijksoverheid laat NS en ProRail maatregelen nemen om het u als reiziger zo makkelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan meer parkeerplaatsen en fietsenstallingen om gemakkelijk en snel over te stappen, de verbetering van sanitaire voorzieningen en het aanbod van winkels en horeca.

Lees meer over de voorzieningen op stations

Ov toegankelijk voor iedereen

Iedereen moet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dat geldt ook voor reizigers met een lichamelijke of geestelijke beperking. Veel stations en voertuigen zijn al aangepast om daarin te voorzien, maar die aanpassingen zijn nog niet voldoende. De Rijksoverheid schrijft daarom verdergaande maatregelen voor om het ov toegankelijk te maken voor iedereen.

Lees meer over ov toegankelijk voor iedereen