Hoe stel ik mijn lichaam na overlijden ter beschikking aan de wetenschap?

U kunt uw lichaam na overlijden schenken aan de wetenschap. Hiervoor kunt u contact opnemen met een anatomisch instituut van een universiteit. U kunt ook alleen uw hart of hersenen doneren aan de harten- of hersenbank.

Aanmelden bij anatomisch instituut

Om uw lichaam beschikbaar te stellen, moet u zelf toestemming geven aan een anatomisch instituut. Het instituut vraagt u een handgeschreven verklaring (codicil) te maken. Op het codicil staat:

  • dat u uw lichaam na uw overlijden aan de wetenschap geeft;
  • uw handtekening;
  • de datum van ondertekenen.

Het anatomisch instituut bewaart uw codicil. Uw huisarts en uzelf krijgen een kopie. 

Een overzicht van anatomische instituten vindt u op de website Lichaamsdonatie.info.

Lichaam gebruikt voor wetenschap

Na overlijden staat u uw hele lichaam af aan de wetenschap. Het anatomisch instituut geeft uw lichaam niet terug aan de nabestaanden. Het instituut gebruikt uw lichaam voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten leren daardoor over de bouw van het menselijk lichaam. Daarnaast zijn lichamen nodig voor medisch specialisten om nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen.

Hart of hersenen doneren

U kunt na overlijden ook alleen uw hart of alleen uw hersenen voor onderzoek doneren. Uw lichaam gaat daarna terug naar uw familie voor een begrafenis of crematie.

Orgaan- of weefseldonatie voorrang op gebruik voor wetenschap

Staat u al als donor geregistreerd en wilt u uw lichaam ook ter beschikking stellen aan de wetenschap? Dan krijgen orgaandonatie en weefseldonatie altijd voorrang. Soms neemt een anatomisch instituut ook na een donatieprocedure een lichaam aan voor de wetenschap. Ieder instituut heeft een eigen beleid voor lichaamsdonoren.