Rijkshuisstijl en rijkswebsites

Brieven, websites en campagnes van de Rijksoverheid zijn herkenbaar door het rijkslogo en de rijkshuisstijl. De websites van de Rijksoverheid moeten toegankelijk zijn voor iedereen.

Rijkslogo en rijkshuisstijl

Alle overheidsorganisaties die rechtstreeks onder ministeriële verantwoordelijkheid vallen dragen het rijkslogo en voeren de rijkshuisstijl. Dat zijn bijvoorbeeld ministeries en agentschappen.

Het gebruik van het rijkslogo en de rijkshuisstijl is belangrijk voor de herkenbaarheid van de Rijksoverheid. Het maakt direct duidelijk dat de Rijksoverheid de afzender van de informatie is. Ook onderstrepen het rijkslogo en de rijkshuisstijl de neutraliteit en continuïteit van de Rijksoverheid.
Het rijkslogo en de rijkshuisstijl mogen alleen worden gebruikt door de Rijksoverheid.

Het rijkslogo bestaat uit een blauwe, verticale balk (het lint) met het rijkswapen en daarnaast de naam van de betreffende organisatie van de Rijksoverheid.

Uitzonderingen rijkslogo en rijkshuisstijl voor onderdelen Defensie

De landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee gebruiken de huisstijl van de Rijksoverheid ook, maar dan in aangepaste vorm. 

  • Niet blauw, maar oranje is de leidende kleur in de rijkshuisstijl.
  • In het rijkslogo is niet het rijkswapen te zien, maar het eigen wapen van de landmacht, luchtmacht, marine danwel de marechaussee. 

Deze uitzonderingen gelden overigens niet voor het ministerie van Defensie zelf. 

Eisen aan websites Rijksoverheid

Websites van de Rijksoverheid moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Burgers en bedrijven moeten overheidsinformatie makkelijk kunnen vinden en lezen. De websites moeten bijvoorbeeld goed te lezen zijn op een telefoon of tablet, en ook blinden en slechtzienden moeten de websites kunnen gebruiken.

Lees meer over de richtlijnen die gelden voor websites van de Rijksoverheid.