10 jaar aanpak HIC - Woninginbraken

Bart Willemsen, Landelijk Projectleider HIC: “Mensen worden echt ongelukkig van een feit dat ze slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Daarom moeten wij er echt alles aan doen om dat te voorkomen.”

Frans Pommer, Advocaat-generaal: “Bij de familie, de buren… Dat heeft ook impact op die personen.

Wouter Kuppens, Gem. Amsterdam adviseur O.O.V.: “Dit is wel iets wat Amsterdammers dagelijks raakt.

Bart Willemsen: “Wij vinden dat een woninginbraak een vorm van High Impact Crime is.”

Wouter Kuppens: “Woninginbraken zijn een ernstige inbreuk op de leefsfeer van de bewoners. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Frans Pommer: “Als je weet wie de daders zijn, dan moet je er voor zorgen dat ze snel kunnen worden opgespoord. En ook snel worden bestraft. En dat ze behoorlijke straffen krijgen. Bij woninginbraken is preventie de belangrijkste succesfactor.”

Bart Willemsen: “Als je kijkt naar preventie denk ik dat het keurmerk Veilig Wonen een buitengewoon belangrijk instrument is.”

Wouter Kuppens: “We hebben natuurlijk een hele mooie campagne gezien de afgelopen jaren van: 'Maak het ze niet te makkelijk’. Fysieke beveiligingsmaatregelen, goed hang en sluitwerk.”

Bart Willemsen: “Als een inbreker iets niet heeft is het tijd dus alles wat je daar in kunt beperken is prima. De rol van de politie en de aanpak van High Impact Crimes is primair boeven vangen en ze achter de tralies krijgen. Maar vooral ook samenwerken met andere partners aan dit onderwerp. Als je maar ziet dat elke partner individueel al succes maakt en dan met elkaar verbindt, dan krijg je een succesvolle aanpak.”

Wouter Kuppens: “In Amsterdam zijn we de afgelopen jaren qua High Impact Crimes gehalveerd.”

Frans Pommer: “Dat op dit moment het aantal woninginbraken behoorlijk is gedaald.”

Bart Willemsen: “Van honderd-duizend naar vijftig-duizend woninginbraken per jaar.”


Frans Pommer: “De neiging bestaat altijd dat als de cijfers goed zijn om dan achterover te leunen. Dat is dan wat je precies niet moet doen als de resultaten goed zijn. Dan moet je juist blijven investeren.”

Wouter Kuppens: “Bij politie, bij openbaar ministerie… Maar ook bij de vertegenwoordigende organisaties van de ouderen, van de ondernemers en van bewoners. Is er een sterke drive om hier in samen te werken. En dit werk zo voor te zetten.”