Kan ik een 2e Nederlands paspoort aanvragen?

U kunt een 2e Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken, uw beroep of privé. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een 2e paspoort aan te kunnen vragen. U vraagt een 2e Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Aanvragen 2e paspoort

Woont u in Nederland? Dan vraagt u een 2e Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Woont u in het buitenland? Dan vraagt u het 2e paspoort aan bij een ambassade of consulaat. Of bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente).

Gebruik 2e paspoort

U kunt een 2e paspoort nodig hebben in de volgende situaties:

  • U bezoekt in een reis achtereenvolgens verschillende landen die met elkaar in conflict zijn. Toegang tot het ene land kan dan problemen geven, als van het andere land een stempel in hetzelfde paspoort staat. In de lijst met conflicterende landen kunt u zien voor welke landen dit geldt.
  • U moet regelmatig naar landen reizen waarvoor een visum is vereist. Is uw paspoort al bij een ambassade voor de aanvraag van een visum? Dan kunt u met het 2e paspoort reizen of een visum aanvragen voor een ander land. Een visum is geen los document. Het is een stempel of sticker in het paspoort. U geeft uw paspoort af aan de ambassade, zodat die het visum kan toevoegen.

Een 2e paspoort is 2 jaar geldig. U kunt geen 3e paspoort aanvragen. Een 2e Nederlandse identiteitskaart is ook niet mogelijk.

Voorwaarden 2e paspoort

Om een 2e paspoort te kunnen aanvragen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • U moet aantonen dat u het 2e paspoort  nodig heeft. Uw gemeente, ambassade of consulaat kan u vertellen welke documenten u moet tonen.

Woont u in het buitenland en wilt u het 2e paspoort in Nederland aanvragen? U kunt dan terecht bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente)

U kunt een 2e paspoort ook aanvragen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland). Op Aruba, Sint Maarten en Curaçao kunt u terecht bij het Kabinet van de Gouverneur.