Paspoort en identiteitskaart

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Wat moet ik doen als ik mijn paspoort of identiteitskaart kwijt ben?

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

In 6 gemeenten wél aangifte doen bij politie

Woont u in de gemeente Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn of Ouder-Amstel?  Dan moet u nog wel aangifte doen bij de politie als uw paspoort of id-kaart gestolen is. In alle andere gevallen meldt u zich bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Informeer voor de zekerheid bij uw gemeente of u eerst naar de politie moet of niet.

Verklaring van vermissing

Woont u in een gemeente waar u geen aangifte hoeft te doen bij de politie? Maar wilt u wel een nieuw reisdocument aanvragen? Dan moet u een verklaring van vermissing afleggen bij uw gemeente. Anders kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.

Als u niet direct een nieuw document aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing bij de gemeente af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

Vermissing reisdocument doorgeven wordt makkelijker

Het kabinet wil het als vermist opgeven van een reisdocument makkelijker maken. Daarom wordt het mogelijk de vermissing elektronisch door te geven. De nieuwe regel geldt na goedkeuring door de Tweede Kamer.

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden?

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse. Hier kunt u een nieuw reisdocument aanvragen.

Paspoort of identiteitskaart kwijt in buitenland

Bent u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie.

Gestolen of verloren reisdocument vervangen

Het is niet verplicht uw gestolen of verloren paspoort of identiteitskaart te vervangen. Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent en u ook een paspoort heeft. U ben wel verplicht om een identiteitsbewijs te hebben om te voldoen aan de identificatieplicht.

Ook is het belangrijk dat u uw gestolen of verloren reisdocument zo snel mogelijk registreert bij de gemeente of bij de politie. Dit voorkomt fraude.

De Rijksoverheid. Voor Nederland