Wat moet ik doen als ik mijn paspoort of identiteitskaart kwijt ben?

Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.

Verklaring van vermissing

Om een nieuw paspoort of identiteitskaart aan te vragen legt u eerst een verklaring van vermissing af bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Schriftelijk melden vermissing

Bij sommige gemeenten kunt u schriftelijk (op papier of digitaal) een vermissing melden. De gemeente bepaalt zelf of zij deze mogelijkheid voor haar burgers wil bieden. Informeer bij uw eigen gemeente of u schriftelijk een vermissing kunt doorgeven.

Inlogfunctie identiteitskaart blokkeren

Met een identiteitskaart afgegeven vanaf 4 januari 2021 kunt u inloggen via DigiD. Als u uw identiteitskaart kwijt bent, dan is het belangrijk dat u de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden na aangifte

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse. Hier kunt u een nieuw reisdocument aanvragen.

Paspoort of identiteitskaart gevonden door iemand anders

Heeft iemand uw paspoort of identiteitskaart als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het paspoort of de identiteitskaart vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet dan een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Paspoort of identiteitskaart kwijt in buitenland

Bekijk wat u moet doen als u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt.

Gestolen of verloren reisdocument vervangen

Het is niet verplicht uw gestolen of verloren paspoort of identiteitskaart te vervangen. Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent en u ook een paspoort heeft. U ben wel verplicht om een identiteitsbewijs te hebben om te voldoen aan de identificatieplicht.

Om fraude van uw oude reisdocument te voorkomen, is het verstandig uw gestolen of verloren reisdocument zo snel mogelijk te laten registreren. Dit kan bij uw gemeente of bij de politie.