Wat kost een paspoort of identiteitskaart?

Wat u betaalt voor een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is afhankelijk van uw leeftijd. En afhankelijk van de plek waar u het reisdocument aanvraagt. Dit zijn de kosten in 2024.

Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland

Document

Aanvrager jonger dan 18 jaar

Aanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort

€ 63,42

€ 83,87
Nederlandse identiteitskaart € 40,92 € 75,80

Het gaat hier om maximumtarieven in 2024. Het kan zijn dat u minder betaalt voor uw reisdocument. Uw gemeente bepaalt het precieze bedrag. 

Reisdocumenten voor Nederlanders in de Caribische landen, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Tarieven paspoort en identiteitskaart in de Caribische landen
Document Aanvragen jonger dan 18 jaar Aanvragen 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort $ 112,47 $ 134,78
Nederlandse identiteitskaart $ 78,07 $ 116,16

In Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaat het om vaste tarieven. In Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat het om maximumtarieven. Deze tarieven gelden in 2024.

Reisdocumenten voor Nederlanders in het buitenland

Woont u als Nederlander niet in Nederland? Dan kunt u een reisdocument aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont. Maar ook bij bepaalde gemeenten (de aangewezen grensgemeenten) in Nederland. De kosten voor paspoorten en identiteitskaarten bij ambassades, consulaten en grensgemeenten verschillen per aanvraagpunt.

Nooddocumenten en spoedleveringen

Voor nooddocumenten en spoedleveringen gelden andere tarieven. Een compleet overzicht van alle tarieven voor reisdocumenten vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Alle tarieven bekijken voor reisdocumenten in 2024 (RvIG)

Kosten voor verlenging

U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. U betaalt de hierboven genoemde kosten.

Geldigheid paspoort of ID-kaart

Bent u als aanvrager jonger dan 18 jaar? Dan is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart 5 jaar geldig. Bent u 18 jaar of ouder dan is dit 10 jaar. Wilt u weten wanneer u uw paspoort of ID-kaart moet vernieuwen? Dit leest u op de pagina Hoe lang is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart geldig? 

Paspoort of identiteitskaart voor niet-Nederlanders

Nederlanders met de Nederlandse nationaliteit kunnen het Nederlandse paspoort aanvragen. Woont u in Nederland en heeft u een andere nationaliteit? Dan vraagt u uw paspoort aan bij de ambassade van uw land van herkomst.