Wat kost een paspoort of identiteitskaart?

Wat u betaalt voor een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is afhankelijk van uw leeftijd. En afhankelijk van de plek waar u het reisdocument aanvraagt. Dit zijn de kosten in 2019.

Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland

Document

Aanvrager jonger dan 18 jaar

Aanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort

€ 53,97

€ 71,37
Nederlandse identiteitskaart € 29,95 € 56,83

Het gaat hier om maximumtarieven. Het kan zijn dat u minder betaalt voor uw reisdocument. Uw gemeente bepaalt het precieze bedrag. 

Reisdocumenten voor Nederlanders in de Caribische landen, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Document

Aanvrager jonger dan 18 jaar

Aanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort

U$ 98,33 *

U$ 118,67 *

* In Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaat het om vaste tarieven. In de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat het om maximumtarieven.

Reisdocumenten voor Nederlanders in het buitenland

Woont u als Nederlander niet in Nederland? Dan kunt u een reisdocument aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont. Maar ook bij bepaalde gemeenten (de aangewezen grensgemeenten) in Nederland. De kosten voor paspoorten en identiteitskaarten bij ambassades, consulaten en grensgemeenten verschillen per aanvraagpunt.

Nooddocumenten en spoedleveringen

Voor nooddocumenten en spoedleveringen gelden andere tarieven. Een compleet overzicht van alle tarieven voor reisdocumenten in 2018 en 2019 vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Alle tarieven bekijken voor reisdocumenten in 2018 (RvIG)

Alle tarieven bekijken voor reisdocumenten in 2019 (RvIG)

Kosten na vermissing

In sommige gemeenten moet u betalen als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent bijvoorbeeld door vermissing of diefstal. Informeer bij uw gemeente wat deze kosten zijn.

Kosten voor verlenging

U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. U betaalt de kosten zoals boven.

Geldigheid paspoort of ID-kaart

Bent u als aanvrager jonger dan 18 jaar? Dan is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart 5 jaar geldig. Bent u 18 jaar of ouder dan is dit 10 jaar. Wilt u weten wanneer u uw paspoort of ID-kaart moet vernieuwen? Dit leest u op de pagina Hoe lang is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart geldig? 

Paspoort of identiteitskaart voor niet-Nederlanders

Het Nederlandse paspoort kan door Nederlanders met de Nederlandse nationaliteit worden aangevraagd. Woont u in Nederland en hebt u een andere nationaliteit? Dan vraagt u uw paspoort aan bij de ambassade van het land van herkomst.