Vlak na Prinsjesdag begint de behandeling van de Rijksbegroting en de Miljoenennota door de Tweede Kamer.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het kabinetsbeleid voor het komende jaar. De minister-president voert namens het kabinet het woord.
De Rijksbegroting bestaat uit de begrotingsvoorstellen van alle ministeries. Elke begroting wordt als een wetsvoorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Heeft het parlement de wetsvoorstellen goedgekeurd? Dan kan de regering vanaf 1 januari het geld uitgeven en kan de Belastingdienst het geld innen.
Ministeries geven maandelijks gegevens over hun begrotingsuitvoering door aan het ministerie van Financiën. Als blijkt dat ze meer geld nodig hebben, moeten de ministeries een zogenaamde suppletoire begroting (aanvullende begroting) opstellen.
De regering houdt de Tweede Kamer regelmatig op de hoogte van de financiën van het Rijk. Dit gebeurt onder andere met de Miljoenennota, de Voorjaarsnota en de Najaarsnota.
In de Voorjaarsnota staan voorstellen over wijzigingen die nodig zijn in de uitgaven en inkomsten. In de Najaarsnota staat hoe het na de Miljoenennota is gegaan met de uitvoering van de begroting.
Na het begrotingsjaar, legt het kabinet verantwoording af over de uitgaven. Alle ministeries maken een jaarverslag. Dit verslag kijkt terug op de plannen uit de Rijksbegroting en de Miljoenennota.
De documenten van alle ministeries samen vormen het Rijksjaarverslag. De minister van Financiën biedt het Rijksjaarverslag, samen met het Financieel Jaarverslag van het Rijk, aan de Tweede Kamer aan. Dit gebeurt op Verantwoordingsdag. Het FJR is een toelichting op het Rijksjaarverslag.
De Tweede Kamer en de Eerste Kamer behandelen de jaarverslagen als wetsvoorstel. Als alle wetsvoorstellen zijn aangenomen, is het kabinet niet meer verantwoordelijk voor de Rijksbegroting van het afgesloten jaar.
Het hele begrotingsproces
Het hele begrotingsproces duurt ongeveer 2,5 jaar: van voorbereiding tot verantwoording. Tijdens het lopende begrotingsjaar treft het kabinet al voorbereidingen voor de begroting van het komende jaar en blikt het terug op de begroting van het voorgaande jaar.
Kijk voor meer informatie over het proces van Prinsjesdag tot Verantwoordingsdag op de website van de Tweede Kamer.