Wat is de geschiedenis van Prinsjesdag?

Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag nog niet op de 3e dinsdag van september.

Let op: in verband met maatregelen tegen het coronavirus is het programma van Prinsjesdag 2021 aangepast.

De 3e dinsdag van september

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Gouden Koets

Koningin Wilhelmina heeft de Gouden Koets bij haar inhuldiging als geschenk ontvangen van de inwoners van Amsterdam. In 1903 gebruikte Koningin Wilhelmina de Gouden Koets voor het eerst voor de gang naar het Binnenhof. De Gouden Koets is een symbool geworden voor Prinsjesdag.

Vanwege restauratie vervangt de Glazen Koets enkele jaren de Gouden Koets. In 2021 is het programma van Prinsjesdag aangepast en gaat de gebruikelijke rijtoer van de Koning niet door. Dit komt door maatregelen tegen het coronavirus.

Troon

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning(in) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. 

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor vanaf de troon. De troon in neogotische stijl is ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Tijdens de Troonrede zit Koningin Máxima naast de Koning op een neventroon.

Koffertje

De minister van Financiën brengt na het uitspreken van de Troonrede een koffertje naar de Tweede Kamer. Hierin zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. De traditie van het koffertje op Prinsjesdag begon in 1947.