Hoe kan ik na een strafbaar feit in gesprek met de verdachte of dader?

Na een strafbaar feit is een gesprek tussen slachtoffer en verdachte of dader soms beter dan alleen een straf. Bij herstelbemiddeling of mediation wordt gezocht naar herstel, via  bijvoorbeeld excuses, antwoord op vragen, afspraken of een schadevergoeding.

Gesprek met hulp van een onpartijdige bemiddelaar of mediator

Slachtoffers en verdachten of daders van bijvoorbeeld een ongeval, diefstal, mishandeling, burenruzie, misbruik of een ander strafbaar feit, kunnen samen in een gesprek over de gevolgen praten. Een bemiddelaar of mediator helpt om excuses aan te bieden of afspraken te maken voor de toekomst. Of om vragen te stellen en te vertellen over de gevolgen. Het is altijd vrijwillig en gratis.

Herstelbemiddeling

Herstelbemiddeling is op elk moment mogelijk. Het kan kort na de gebeurtenis, maar ook jaren later. Slachtoffer en dader zoeken samen naar een oplossing onder leiding van een bemiddelaar. Meestal via een gesprek, soms ook met een brief of boodschap die de bemiddelaar overbrengt.

Mediation in strafzaken

Mediation in strafzaken kan alleen als een officier van justitie of rechter over de strafzaak moet beslissen. Een mediator begeleidt een gesprek tussen verdachte en slachtoffer. Mediation komt nooit in plaats van de strafzaak. De officier van justitie of rechter kan rekening houden met een positieve uitkomst.

Aanmelden of vragen?

Als u vragen heeft, bel of mail met Perspectief Herstelbemiddeling of Mediationbureau. Of vraag uw eigen hulpverlener of advocaat u te helpen.