Europese afspraken rijbewijs

Voor alle landen van de Europese Unie (EU) gelden dezelfde basiseisen aan het rijbewijs. Dit houdt in dat alle bestuurders aan dezelfde basiseisen moeten voldoen als zij rijexamen doen.

Overal in EU dezelfde rijbewijscategorieën

De Europese afspraken over het rijbewijs staan in de Europese rijbewijsrichtlijn. In het verleden stelde elk EU-land zijn eigen eisen aan het rijbewijs. In sommige landen waren de eisen veel strenger dan in andere landen. De regels zijn nu zoveel mogelijk hetzelfde. Daardoor hebben alle EU-landen dezelfde rijbewijscategorieën. En gelden daarvoor dezelfde basiseisen. Dat geldt alleen niet voor het trekkerrijbewijs (de t-categorie). Dat is een nationale categorie, die andere landen niet erkennen.

Rijbewijs in alle EU-landen geldig

Uw Nederlandse rijbewijs is in alle EU-landen geldig. Andersom zijn rijbewijzen die andere EU-landen hebben afgegeven, hier ook geldig. Als u verhuist naar een ander EU-land, blijft uw Nederlandse rijbewijs daar geldig zolang de geldigheidsduur niet verlopen is. U hoeft het rijbewijs dus niet meteen om te wisselen.

Gevolgen Europese rijbewijsrichtlijn voor Nederland

In 2013 zijn een aantal regels voor het Nederlandse rijbewijs veranderd. Ze staan in de (derde) Europese rijbewijsrichtlijn. Nederland moet deze regels in de wet onderbrengen. Er is sinds 2013 verschil tussen zware en lichte vrachtwagens en bussen. En er zijn 3 categorieën voor het motorrijbewijs:

  • lichte motor (A1);
  • middelzware motor (A2);
  • zware motor (A).