Kan ik mijn buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs?

In bepaalde gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, zonder dat u opnieuw examen moet doen. Of dat zo is, hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs terugruilen naar Nederlands rijbewijs

Heeft u in Nederland uw rijbewijs gehaald en heeft u dit later omgewisseld voor een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u dat weer terugruilen voor een Nederlands rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen dat is afgegeven door EU-land, EER-land of Zwitserland

Is uw rijbewijs afgegeven in een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U hoeft daarvoor niet opnieuw rij-examen te doen.

U vindt meer informatie over omwisseling van buitenlandse rijbewijzen op de website van de RDW.

Let op: u moet soms wel een gezondheidsverklaring indienen. Op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat wanneer u een gezondheidsverklaring moet inleveren voor uw rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen dat is afgegeven buiten EU, EER of Zwitserland

Heeft u een rijbewijs dat is afgegeven door een land dat niet hoort bij de EU, EER of Zwitserland? En komt u in Nederland wonen? Dan mag u nog 185 dagen met dat buitenlandse rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.

Opnieuw examen doen als omwisselen rijbewijs niet mogelijk is

Kunt u uw buitenlandse rijbewijs niet omwisselen? Dan moet u rij-examen doen bij het CBR.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van een nationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kunt u niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.