Welke kosten betaal ik bij een scheiding?

Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Kosten advocaat bij scheiding

Voor een scheiding heeft u een advocaat nodig. De advocaat stuurt het verzoek voor de scheiding naar de rechtbank. De tarieven van advocaten verschillen. Want ze bepalen zelf hoeveel geld ze voor hun diensten vragen.

Bent u het samen met uw ex-partner eens over de te maken afspraken? Dan kunt u samen 1 advocaat nemen. En een gemeenschappelijk verzoek indienen bij de rechter. De kosten zijn dan voor u allebei lager.

Griffierechten bij een scheiding

Bij een scheiding betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter. Dit zijn de griffierechten.

Bereken hoeveel griffierechten u betaalt (Rechtspraak.nl)

Uw advocaat betaalt de griffierechten en berekent deze aan u door.

Kosten mediator bij scheiding

Als u gaat scheiden kan mediation u helpen samen een oplossing te vinden. Een mediator bemiddelt tussen u en uw ex-partner.

Lees meer over de kosten van mediation (Rechtsbijstand.nl).
Lees verder

U betaalt samen de kosten voor mediation. Iedere mediator heeft zijn eigen tarief.

Tegemoetkoming kosten voor scheiding

Misschien kunt u de kosten van mediator of advocaat niet betalen. Of kunt u alleen maar een deel betalen. Dan kan de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand of mediation vergoeden. Of u dat krijgt en hoeveel dat is, hangt af van uw inkomen en vermogen.

Uw advocaat of mediator vraagt namens u subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Vergoeding kosten bij rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Mogelijk dat uw verzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.