Welke kosten betaal ik bij een scheiding?

Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor het starten van een procedure bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Kosten advocaat bij scheiding

Voor een scheiding heeft u een advocaat nodig. De advocaat stuurt het verzoek voor de scheiding naar de rechtbank. Advocaten bepalen zelf wat ze voor hun diensten vragen. Hierdoor kunnen de tarieven van advocaten verschillen.

Heeft u samen met uw ex-partner besloten om te scheiden en u bent het eens over de te maken afspraken? Dan kunt u samen 1 advocaat nemen en een gemeenschappelijk verzoek indienen bij de rechter. De kosten voor u beiden zijn dan lager.

Griffierechten bij een scheiding

Op de website rechtspraak.nl kunt u berekenen hoeveel griffierechten u betaalt.

Bij een scheiding betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter. Dit zijn de griffierechten. Uw advocaat betaalt de griffierechten en berekent deze aan u door.

Kosten mediator bij scheiding

Informatie over de kosten van mediation vindt u op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Als u gaat scheiden kan mediation u helpen samen een oplossing te vinden. Een mediator bemiddelt tussen u en uw ex-partner. U betaalt samen de kosten voor mediation. Iedere mediator heeft zijn eigen tarief.

Tegemoetkoming in kosten voor scheiding

Kunt u de kosten van een mediator of advocaat niet of slechts gedeeltelijk betalen? Dan kan de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand of mediation vergoeden. Of u dat krijgt en hoeveel dat is, hangt af van uw inkomen en vermogen. Uw advocaat of mediator vraagt namens u subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Dan kan het zijn dat de verzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw verzekeraar.