Welke gevolgen heeft een faillissement als ik samenwoon met mijn partner?

Een persoonlijk faillissement treft niet alleen uzelf, maar ook uw partner en eventuele kinderen. Want als u bijvoorbeeld een koophuis heeft, raakt u dit mogelijk kwijt. Met een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract kunt u voorkomen dat u alles kwijtraakt.

Faillissement bij samenwonen zonder samenlevingscontract

Het vermogen van uw partner telt niet mee als u failliet gaat. Maar voor bezittingen is het anders. Als u geen samenlevingscontract heeft, staat niet vast welke bezittingen van u zijn en welke van uw partner. En ook niet hoe u de betaling van de vaste lasten heeft geregeld. Zoals de huur, de hypotheek of gas, water en licht. Daardoor raakt u bij een faillissement allebei in de problemen. Als u een koophuis heeft, kunt u dit bijvoorbeeld kwijtraken.

Verblijvingsbeding in samenlevingscontract

Als u uw eigendommen apart wil houden, kunt u een samenlevingscontract opstellen bij een notaris. In het samenlevingscontract kunt u afspraken maken over bijvoorbeeld:

  • De verdeling van de kosten van boodschappen, kleding en woonlasten.
  • De verdeling van de bezittingen als u uit elkaar gaat.
  • Een verblijvingsbeding. Hierin staan afspraken waarmee u voorkomt dat uw gezamenlijke goederen in de faillissementsboedel terechtkomen

Hulp bij (dreigend) failissement

Bij het Juridisch Loket  kunt u terecht voor informatie en hulp over een (dreigend) failissement. Het Juridisch Loket geeft gratis en onafhankelijk advies.