Hoe hoog zijn de boetes in Nederland?

Een geldboete is in Nederland minimaal € 3 en maximaal € 830.000. Voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar is de maximale hoogte € 4.150.

Strafbaar feit bepaalt hoogte boete

Voor elk strafbaar feit kunt u een geldboete krijgen. Strafbare feiten zijn ingedeeld in 6 categorieën. De categorie bepaalt de maximale hoogte van de boete:

Tabel: Maximale geldboetes 2020
Categorie Maximale geldboete in euro's
1e categorie € 415
2e categorie

€ 4.150

3e categorie

€ 8.300

4e categorie

€ 20.750

5e categorie

€ 83.000

6e categorie

€ 830.000

Boetes lichte overtredingen en verkeersovertredingen

De boetes voor de meest voorkomende lichte overtredingen en verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Deze overtredingen worden administratief afgehandeld. Dit is geregeld in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder). De rechter of officier van justitie bepalen de daadwerkelijke hoogte van de boete.

Betaalt u een boete zelf te laat of niet volledig? Dan kan het bedrag verdubbeld worden.

Administratiekosten boetes

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de boetes voor verschillende overheidsinstanties. Het CJIB rekent € 9 administratiekosten voor verkeersboetes en boetes met een strafrechtelijke grondslag. Dit zijn bijvoorbeeld de boetes die een rechter oplegt.

Overzicht openstaande boetes

Wilt u weten of u een boete heeft openstaan? Kijk dan in het Digitaal Loket van het CJIB of vraag een overzicht van openstaande zaken aan.