Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

De jodiumpillen die de overheid in oktober 2017 heeft verspreid, zijn bedoeld voor mensen die baat kunnen hebben bij de beschermende werking van jodiumtabletten. Het gaat hierbij om 3 groepen:

  • Mensen tot en met 40 jaar, die binnen de 0-20 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen. Voor de kerncentrale Emsland in Duitsland geldt een straal van 25 kilometer.
  • Kinderen tot 18 jaar, die binnen de 20-100 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen.
  • Zwangere vrouwen van alle leeftijden, die binnen de 20-100 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen.

Wie mag geen jodiumtabletten

U mag geen jodiumtabletten innemen wanneer u allergisch bent voor jodium. Of wanneer u lijdt aan een van de volgende zeldzame ziektes:

  • Ziekte van Duhring (Dermatitis Herpetiformis van Duhring)
  • Overgevoeligheid voor jodiden (Iododerma Tuberosum)
  • Bepaalde vormen van ontsteking van de bloedvaten (Hypocomplementaire Vasculitis)
  • Aangeboren spierstijfheid (Thomsen myotenie, Becker myotenie en Myotonia Congenita.

Als u twijfelt of u jodiumtabletten mag hebben, kunt u het beste overleggen met uw huisarts.

Jodiumtabletten voor co-ouder, gastouder of oppas

Woont u binnen een straal van 100 kilometer rondom een kerncentrale en heeft u regelmatig kinderen over de vloer? Dan kunt u zelf jodiumtabletten aanschaffen. U kunt de jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen bij u in de buurt (adviesprijs € 2,95). Zij kunnen de jodiumtabletten ook voor u bestellen. Een doosje bevat 10 tabletten. Dat is afhankelijk van de leeftijd voldoende voor 5 tot 10 kinderen.  Hebt u niet zelf het ouderlijk toezicht? Zorg dan voor toestemming van de ouders of verzorgers als u tabletten wilt geven aan de kinderen. 

Geen jodiumpillen gehad

Bij een klein percentage van de bezorging van jodiumtabletten is iets misgegaan. Helaas kan het ministerie van VWS nu geen jodiumtabletten meer bezorgen. Heeft u van de overheid geen jodiumtabletten gehad, maar wilt u ze wel in huis hebben? Dan kunt u die zelf kopen bij een apotheek of drogist (adviesprijs € 2,95).

Zelf jodiumtabletten kopen

Woont u buiten de aangegeven zones maar werkt u daarbinnen? Of bent u nieuw binnen de zone komen wonen? Dan kunt u zelf jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen bij u in de buurt (adviesprijs € 2,95).

Niet verplicht jodium te slikken

Het is niet verplicht om jodiumtabletten te verstrekken of in te nemen bij een kernongeval. U doet dat voor de bescherming van uw eigen gezondheid of die van uw kinderen.