Wat moet ik regelen en weten als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?

Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Toestemming van land waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit

Om in het buitenland te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u nagaan of dit mag volgens de rechten van het land (als vreemdeling). Dit doet u bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit. U kunt niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in buitenland

Wilt u weten welke documenten u nodig heeft voor een huwelijk of partnerschap? De buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit, kan u dit vertellen. Dit kan bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte zijn en een verklaring over uw burgerlijke staat.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

Woont u in Nederland? Dan moet u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Inschrijving en legalisatie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte

Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan kunt u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap niet registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Het is dan verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doet u bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. U kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.

Voor inschrijving in het Nederlandse register moet u in sommige landen de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte laten legaliseren. Op Nederlandwereldwijd.nl ziet of u de buitenlandse akte moet laten legaliseren. Vul het land in waar u getrouwd bent en lees wat u moet doen.

Verklaring van huwelijksvoornemen

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt trouwen, geeft deze verklaring af.

Ongehuwdverklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid

In sommige landen moet u bewijzen dat u niet getrouwd bent. Of dat u geen geregistreerd partnerschap heeft met iemand anders. Hiervoor heeft u een ongehuwdverklaring nodig.

In sommige landen heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dat is niet hetzelfde als een ongehuwdverklaring. In een verklaring van huwelijksbevoegdheid staat dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.

De buitenlandse instantie waar u gaat trouwen of een partnerschap gaat sluiten kan u vragen naar een van deze verklaringen. Beide verklaringen kunt u aanvragen via de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats.

Woont u als Nederlander in het buitenland en wilt u in het buitenland trouwen? Dan kunt u bij een RNI-gemeente een uittreksel krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In dit uittreksel staat informatie over uw huwelijkse staat op het moment van emigratie.