Trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?

Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Toestemming van land waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten in het buitenland, moet u nagaan of dit mag volgens de rechten van het land (als vreemdeling). Dit doet u bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit. U kunt niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in het buitenland

De buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit, kan u vertellen welke documenten u nodig heeft voor een huwelijk of partnerschap. Bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte en een verklaring over uw burgerlijke staat.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

Als u in Nederland woont, moet u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie personen (BRP). Als u als Nederlander in het buitenland woont, is dit niet mogelijk. Het is verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte dan in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doet u bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. U kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte

Als u de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland wilt laten inschrijven, moet u de buitenlandse akte eerst laten legaliseren. Dit laat u doen door de autoriteiten van het land waar u getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte of partnerschapsakte legaliseren.

Verklaring van huwelijksvoornemen

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt trouwen, geeft deze verklaring af.

Ongehuwdverklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid

In sommige landen moet u bewijzen dat u niet getrouwd bent. Of dat u geen geregistreerd partnerschap heeft met iemand anders. Hiervoor heeft u een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De buitenlandse instantie waar u gaat trouwen of een partnerschap gaat sluiten kan u vragen naar een van deze verklaringen. Beide verklaringen kunt u aanvragen via de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats.

Woont u als Nederlander in het buitenland en wilt u in het buitenland trouwen? Dan kunt u bij een RNI-gemeente een uittreksel krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In dit uittreksel staat informatie over uw huwelijkse staat op het moment van emigratie.

De Rijksoverheid. Voor Nederland