Verkeer en vervoer

Bekijk de veranderingen die al zeker zijn op het gebied van verkeer en vervoer in 2020. Nog niet alle wijzigingen zijn bekend.

Milieuzones voor diesel-personenauto’s

Sinds 1 januari 2020 gelden landelijke regels voor gemeenten met milieuzones. Gemeenten kunnen een gele of een groene milieuzone voor dieselvoertuigen invoeren. De hoeveelheid vervuilende stoffen die uw dieselauto, vrachtwagen of bus uitstoot, bepaalt of u een milieuzone in mag rijden of niet.

Hogere straf voor ernstige verkeersdelicten

De maximale straf voor gevaarlijk rijden gaat van 2 naar 6 maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade. Automobilisten die door roekeloos rijden een ernstig ongeluk veroorzaken, kunnen maximaal 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

Fiets van de zaak aantrekkelijker

Sinds 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak' vernieuwd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling.

Fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting (‘roettax’)

Eigenaren van oudere dieselauto’s betalen sinds 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting).

Belastingvoordelen elektrisch rijden verlengd

De komende jaren blijven de belastingvoordelen voor elektrische auto's bestaan. Tot 2025 hoeft u geen motorrijtuigenbelasting (mrb) of aanschafbelasting (bpm) te betalen voor een elektrische auto.

Per 1 januari 2020 stijgt wel de bijtelling voor elektrische auto's van de zaak. Ondanks deze verhoging blijft de bijtelling voor elektrische auto's lager dan voor benzine- of dieselauto's.