Moet mijn kind achter op een fiets, snorfiets, brommer of scooter in een fietsstoeltje?

Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer, snorfiets of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.

Helmplicht voor bromfietsers

Kinderen achter op een bromfiets of scooter (bij een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur) moeten ook een helm dragen die voldoet aan de Europese ECE-norm. Dit keurmerk bestaat uit een cirkel waarin de hoofdletter E staat. Het getal achter de E geeft aan in welk land de helm is goedgekeurd. Het getal 4 staat voor Nederland (E4). U vindt het label op de kinband of in de binnenkant van de helm.

Helmplicht voor snorfietsers

Per 1 januari 2023 is het dragen van een helm verplicht voor alle snorfietsers én eventuele passagiers. Ook kinderen achter op een snorfiets moeten dan een helm dragen. Dit moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm (met markering NTA 8776:2016) zijn. 

Geen helmplicht voor kinderen achter op fiets

Kinderen die achterop een fiets zitten, hoeven geen goedgekeurde helm te dragen.

Voet tussen de spaken voorkomen

Als een kind achter op een fiets zit, kan een voet tussen de spaken komen. Zorg daarom voor voetensteunen en spaakafscherming. Een goede spaakafscherming is een hardplastic scherm dat tussen de voetensteun en het wiel zit. Een jasbeschermer is geen spaakafscherming.