Wat is de maximumsnelheid voor auto’s op de snelweg?

In Nederland geldt overdag (van 06.00 tot 19.00 uur) op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Met uitzondering van de trajecten waar nu ook een aangepaste limiet van 80 kilometer per uur geldt. In de avond en nacht (van 19.00  tot  06.00 uur), mag u op sommige snelwegen 120 kilometer per uur of 130 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid in de avond en nacht is dus op veel snelwegen hoger dan overdag.

Maximumsnelheid staat op borden

Welke maximumsnelheid geldt, staat op borden langs en boven de weg. Bijvoorbeeld op de matrixborden (elektronische verkeersborden). De snelheid op een matrixbord geeft de maximumsnelheid op dat moment aan. Die kan wijzigen bij files, een ongeluk of slecht weer. Geven de matrixborden een lagere snelheid aan dan de borden langs de weg? Dan moet u de snelheid van de matrixborden aanhouden. Dat is geen adviessnelheid, maar een verplichte limiet.

Maximumsnelheid auto’s met aanhangwagen

Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.

Maximumsnelheid auto met fietsendrager

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Voor personenauto’s met een fietsendrager gelden dezelfde maximumsnelheden als voor personenauto’s.

Maximumsnelheid vrachtverkeer

Voor het vrachtverkeer geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Wettelijke maximumsnelheden wegverkeer

De maximumsnelheden voor weggebruikers staan in wetgeving. De verkeersregels en de basis voor het vaststellen van de maximumsnelheden staan in: