Minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

Er zit te veel zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten. Die veroorzaken gezondheidsproblemen zoals overgewicht en chronische ziekten. De Rijksoverheid wil daarom dat fabrikanten minder zout, suiker en verzadigd vet aan producten toevoegen.

Betere producten voor een betere gezondheid

De helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar. Ook komen chronische ziekten vaak voor. Om ervoor te zorgen dat minder mensen te zwaar en chronisch ziek zijn, wil de Rijksoverheid dat fabrikanten minder zout, suiker en verzadigd vet aan bewerkte producten toevoegen. Zodat winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aanbieden. Dan eten mensen minder suiker, zout en verzadigd vet als ze die producten kiezen.

Minder ongezonde voedingsstoffen toevoegen

De hoeveelheid ongezonde voedingsstoffen in bewerkte producten moet lager. De Rijksoverheid heeft samen met onder anderen voedingsdeskundigen bepaald:

Deze maatregelen staan in de Nationale Aanpak Productverbetering, die volgt uit afspraken in het Nationaal Preventieakkoord.

Voorbeeld: de krokante muesli van een fabrikant staat op de hoogste trede voor zout, op een trede lager voor verzadigd vet en op de een na laagste trede voor suiker. De fabrikant kan de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet verminderen. Zo brengt hij zijn krokante muesli voor de 3 voedingsstoffen naar een lagere, en dus betere trede.  

Onderzoeken of producten beter worden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de samenstelling van bewerkte producten. Dat gebeurt met de Levensmiddelendatabank (LEDA). Daarin staan de etiketgegevens van meer dan 150.000 producten die te koop zijn in Nederlandse supermarkten.

Het RIVM rapporteert in 2026 (LEDA 2025), 2028 (LEDA 2027) en 2031 (LEDA 2030). De Rijksoverheid evalueert ook tussentijds.
 

Subsidies en andere hulp voor fabrikanten

Er is subsidie voor fabrikanten die de samenstelling van hun producten verbeteren. Meer informatie over de mogelijkheden staat in de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De overheid heeft ook een subsidie gegeven aan de organisatie FoodvalleyNL om bedrijven te helpen producten te verbeteren.

Nationale Aanpak Productverbetering: vragen en antwoorden

Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Of bekijk de infographic over de NAPV

Contact bij vragen over de methodiek

Verslagen en andere documenten over productverbetering