Kan mijn hond of kat vogelgriep krijgen?

Uw hond of kat kan alleen vogelgriep krijgen als het in contact is geweest met een zieke of dode vogel die vogelgriep heeft. U moet dan erop letten of uw huisdier gezondheidsklachten krijgt, bijvoorbeeld koorts of benauwdheid.

Vogelgriep bij hond of kat

Vogelgriep is een virus dat heel soms overgedragen kan worden op honden en katten. Dat gebeurt alleen als uw hond of kat contact heeft gehad met een zieke of dode vogel die besmet is met vogelgriep. De kans dat honden of katten dit virus krijgen, is erg klein. Er zijn in Nederland nog geen meldingen geweest over honden en katten die ziek zijn geworden of overleden zijn door vogelgriep. Wel zijn bij een onderzoek van de Universiteit Utrecht afweerstoffen tegen vogelgriep bij zwerfkatten gevonden. Dit laat zien dat deze zwerfkatten waarschijnlijk vogelgriep hebben gehad.

Klachten vogelgriep bij hond of kat

Uw hond of kat kan last krijgen van klachten die lijken op de klachten bij gewone griep, zoals koorts, benauwdheid, een loopneus of oogontsteking. Let daarom goed op of uw hond of kat ziek wordt. En neem contact op met de dierenarts als uw hond of kat last krijgt van een of meer symptomen van vogelgriep

Vogelgriep bij hond of kat voorkomen

Voorkom contact tussen uw hond of kat en zieke of dode (water)vogels. Zijn er veel zieke of dode wilde vogels met vogelgriep in de buurt? Dan kunt u uw hond aangelijnd uitlaten en uw kat binnenhouden.