Welke maatregelen gelden voor mij als particuliere vogelhouder tijdens vogelgriep?

Als in uw regio de afschermplicht geldt, moet u zogenoemde risicovogels zoals hoenders en watervogels afschermen. Bezoekers mogen in veel gevallen niet bij deze vogels in de buurt komen. Daarnaast mogen activiteiten zoals tentoonstellingen met risicovogels niet plaatsvinden.

Afschermplicht

Als in uw regio de afschermplicht geldt, dan moet u uw risicovogels afschermen met bijvoorbeeld een volière. Zo zorgt u ervoor dat uw vogels niet in contact komen met besmette wilde vogels en de uitwerpselen daarvan. Op een kaart vindt u een actueel overzicht van locaties en gebieden waar dierziektes zijn  en de maatregelen die gelden. Op de kaart kunt u op postcode naar specifieke locaties zoeken.

Hoenders, watervogels en loopvogels kunnen ernstig ziek worden van vogelgriep. Daarom gelden maatregelen voor deze vogelsoorten.

Voorbeelden van risicovogels

Bezoekverbod

Bezoekers mogen in veel gevallen niet bij afgeschermde risicovogels in de buurt komen. Soms mogen zij wel bij afgeschermde risicovogels komen, maar dan mogen zij deze dieren niet aanraken.

Bijeenkomsten met risicovogels landelijk verboden

U mag met uw risicovogels niet naar activiteiten zoals tentoonstellingen. Of naar andere plaatsen waar risicovogels worden verzameld, zoals:

  • bijeenkomsten in jaarbeurzen;
  • markten;
  • wedstrijdvluchten;
  • culturele evenementen;
  • keuringen.