Waar moet ik op letten als ik vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen?

Vrijwilligerswerk in het buitenland kan een unieke en leerzame ervaring zijn. Je komt in aanraking met andere culturen en zet je in voor een ander. Bereid je goed voor, ga bewust op reis en voorkom dat je onbedoeld schade toebrengt aan kwetsbare groepen en hun omgeving.

Kies vrijwilligerswerk dat bij je past

Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk die je kan doen in het buitenland. Het is belangrijk dat je het werk leuk vindt en dat het bij jou past. Denk daarom van te voren goed na over:

  • wat voor soort werk je wil doen;
  • hoeveel tijd je hebt;
  • wat jij zelf uit de vrijwilligerservaring wilt halen. 

Ga bewust en voorbereid op reis

Op het internet vind je veel organisaties die staan te springen om hulp van vrijwilligers. Kijk altijd goed of de website te vertrouwen is. Stel vragen, informeer hoe het vrijwilligersprogramma werkt en probeer eerdere vrijwilligers te spreken.

Check het reisadvies

Hou ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken in de gaten, sluit een goede reisverzekering af en hou je aan de regels en wetten van het land.

Hou geen misstanden in stand

Door vrijwilligersprojecten te steunen, bestaat de kans dat je onbedoeld misstanden of ongewenste situaties in stand houdt. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft bijvoorbeeld vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid raadt daarom vrijwilligerswerk in weeshuizen af.