Hoe weet ik of vuurwerk legaal is?

U kunt legaal vuurwerk herkennen aan de verpakking. Legaal vuurwerk is wettelijk toegestaan. Op de verpakking moet bepaalde informatie staan. Bijvoorbeeld een duidelijke Nederlandstalige handleiding.

Wat op de verpakking van legaal vuurwerk moet staan

Naast een Nederlandstalige handleiding moet er verder op de verpakking van legaal vuurwerk de volgende informatie staan:

  • de tekst: 'Geschikt voor particulier gebruik';
  • welke categorie vuurwerk het betreft. In de jaarwisseling 2019-2020 zijn dat de categorieën F2 en F3. De letters t of p zijn geen vuurwerk. Producten met deze letters kunnen hele andere veiligheidsvoorschriften hebben en mogen niet als vuurwerk gebruikt worden.
  • minimale leeftijd en minimale afstand;
  • informatie over de fabrikant;
  • het artikeljaar en productiejaar; 
  • een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.

Vuurwerketiket legaal vuurwerk

Goedgekeurd vuurwerk uit het buitenland

U mag goedgekeurd consumentenvuurwerk kopen in het buitenland als dit voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Alle eisen van de Nederlandse wet vindt u in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (RACT) en in het Vuurwerkbesluit.  U mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens de toegestane verkoopdagen.

De invoer van  vuurwerk moet u minstens 48 uur van te voren digitaal melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit is niet gemakkelijk als u geen bedrijf bent. In Nederland vuurwerk kopen is dus verstandiger.

Legaal vuurwerk online bestellen

Veel vuurwerkverkooppunten hebben een website waar al voor de verkoopdagen vuurwerk besteld kan worden. Vuurwerk mag om veiligheidsredenen nooit met de pakketpost thuis worden bezorgd. U mag vuurwerk alleen ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt is te herkennen aan een spandoek.

Vuurwerkverkooppunt

Illegaal vuurwerk gevaarlijk

Vuurwerk kan om verschillende redenen illegaal zijn voor consumenten. Zo is categorie F4 vuurwerk alleen toegestaan voor professionals die gecertifieerd zijn. F4 vuurwerk is illegaal consumentenvuurwerk. Vuurwerk is illegaal als het:

  • niet voldoet aan de veiligheidseisen;
  • geen categorievermelding (F1, F2, F3) heeft;
  • niet goed verpakt is. 

Daarnaast zijn er pyrotechnische producten die als veiligheidsseinmiddel voor boten legaal zijn, maar niet als vuurwerk. Bijvoorbeeld lawinepijlen. Koop daarom alleen bij legale vuurwerkverkooppunten.

Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk

van links naar rechts minivuurpijlen (babypijltjes), Romeinse kaarsen, strijkers

van links naar rechts mortierbommen, Chinese rol, lawinepijl

cobra

Boete en straffen illegaal vuurwerk

Afhankelijk hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf bij het afsteken van illegaal vuurwerk. De boete is al snel €400 per illegaal artikel dat is afgestoken. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Als de politie een dader met illegaal vuurwerk afsteken betrapt, is het mogelijk dat deze geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt of houdt. Dat houdt in dat heel veel banen niet meer mogelijk zijn. Verplicht stoppen met een stage hoort ook tot de risico’s.

Bij zeer grote partijen of flinke handel is sprake van illegale opslag en illegale handel. Dit wordt beschouwd als zware milieucriminaliteit. Hierbij zijn de straffen veel hoger.

Melden illegaal vuurwerk

Denkt u dat er ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht? Dan kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44. U kunt dit ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-70 00.

Meer informatie

Op de website Vraaghetdepolitie vindt u meer informatie over illegaal vuurwerk.