Verboden en toegestaan vuurwerk

Een aantal vuurwerkproducten is in Nederland verboden. Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben. 

Verboden vuurwerkproducten

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken: 

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • losse enkelshotsbuizen (single shots);
  • losse vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Informatie over waarom de overheid deze verboden heeft ingesteld, staat in de Kamerbrief over maatregelen veilige jaarwisseling.

Deze verboden zijn blijvend.

Wel toegestaan vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling mag u vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Vuurwerk voor professionals

Vuurwerkprofessionals mogen ook vuurwerk uit categorie F3 en F4 afsteken.

Vuurwerkprofessionals moeten:

  • een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige hebben;
  • voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van een toepassingsvergunning;
  • toestemming hebben om vuurwerk af te steken (via melding of vergunning).

Carbidschieten: gemeente bepaalt of het mag of niet

Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten mag en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht.

Wensballonnen: brandweer raadt het af

De wensballon is een lampion met een open vlam die onder de ballon hangt. Door de warmte in de lucht stijgt de ballon. Mensen laten regelmatig wensballonnen op tijdens oud en nieuw. 

De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. Het is bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten. Een wensballon scheurt gemakkelijk. Bovendien kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen.

Wensballonnen zijn ook niet overal toegestaan. Neem daarom contact op met uw gemeente of wensballonnen zijn toegestaan. Zo ja, houd u dan aan de regels en tips van de brandweer voor wensballonnen.

Seinmiddelen voor boten

Pyrotechnische producten, zoals seinmiddelen voor boten, zijn geen vuurwerkproducten. Deze producten zijn illegaal om af te steken als vuurwerk.