Mag mijn verhuurder inkomensgegevens aanvragen voor de huurverhoging?

U woont in een sociale huurwoning. Uw verhuurder mag de Belastingdienst vragen of uw huishoudinkomen hoog genoeg is. Hoog genoeg om uw huur extra te verhogen. Het bedrag van uw inkomen krijgt uw verhuurder niet te zien.

Let op: vanaf 1 juli 2021 mag uw verhuurder de huur niet verhogen. Dit geldt tot 30 juni 2022.

Huishoudverklaring beschermt uw privacy bij huurverhoging

Uw verhuurder kan geen misbruik maken van uw inkomensgegevens. Hier hoeft u niet bang voor te zijn. De wet beschermt uw privacy. Het precieze bedrag van uw inkomen krijgt uw verhuurder niet te zien.

Eist uw verhuurder een inkomensafhankelijke huurverhoging? Dan vraagt hij uw inkomensgegevens op bij de Belastingdienst. Hij krijgt dan een huishoudverklaring. Daarin staat geen bedrag. Alleen 1 van de volgende meldingen:

  1. Uw (gezamenlijk) inkomen is hoger dan de grens voor een inkomensafhankelijke huurverhoging.
  2. Uw inkomen is lager dan de grens voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Uw verhuurder mag dan geen inkomensafhankelijke huurverhoging eisen.
  3. Er geldt voor u een uitzondering. Uw inkomen is dan wel hoger dan de grens. Maar toch kan de verhuurder geen inkomensafhankelijke huurverhoging eisen. Want iemand in uw huishouden heeft AOW. Of uw huishouden is groter dan 3 personen.

Alleen inkomensgegevens aanvragen voor zelfstandige woningen

Uw verhuurder mag alleen inkomensgegevens aanvragen voor zelfstandige woningen. Dit zijn:

  • eengezinswoning (vrijstaande woning, hoekwoning, tussenwoning);
  • appartement;
  • portiekwoning;
  • maisonnette;
  • galerijflat.

Huurt u geen zelfstandige woning? Maar bijvoorbeeld een kamer, woonwagen of standplaats? Dan mag de verhuurder geen inkomensgegevens aanvragen bij de Belastingdienst.

Inkomens aanvragen bij huurverhoging vrijesectorwoning

Woont u in een vrijesectorwoning? Dan mag uw verhuurder geen inkomensgegevens aanvragen. Doet hij dit wel? Dan meldt u dit bij de Belastingdienst. Dit gaat via een brief. Deze stuurt u naar:

Belastingdienst/Centrale administratie
t.a.v. Team Juridisch Advies en Klachten
Postbus 9047
7300 GJ Apeldoorn

Advies van Het Juridisch Loket over inkomensgegevens bij huur

Neem contact op met Het Juridisch Loket voor advies.